• Митрополит
  •   Митрополија
  •    Историјат
  •   Контакт
  •    Линкови
Биографија    Бесједе    Посланице    Говори и обраћањa
   Управна тијела    Палата Митрополије    Манастири    Храмови    Издавачка кућа
Кратки историјат    Митрополити    Сарајевска Богословија    Новомученици    Страдање цркве


 


Loading...

  Препоручујемо

 

 Страницу одржава

Ф О Т О Г А Л Е Р И Ј А

 


03.05.2019.

ОСКРНАВЉЕНА ЦРКВА БЛАГОВИЈЕСТИ ПРЕСВЕТЕ БОГОРОДИЦЕ
У ДОЊЕМ ВУКОВСКУ


У вријеме када православни хришћани прослављају најрадоснији хришћански празник – Васкрсење Господње, купрешки Срби затечени су вандалским чином који се десио у периоду између Великог петка и Васкршњег уторка. Најстарији сакрални објекат на Купрешкој висоравни, црква Благовијести Пресвете Богородице у селу Доње Вуковско, обијена је и оскрнављена.


Разбојници су поразбијали сва прозорска стакла на цркви, провалили и у потпуности девастирали унутрашњост цркве. Насилно су извађене и уништене иконе из старог иконостаса, остали инвентар је оборен, поломљен и разбацан. Из цркве ништа није однесено, и ова ружна порука коју су починиоци хтјели оставити малобројним српским повратницима на Купрешку висораван је потпуно јасна.
Парох благајски, јереј Марко Ђурић, напомиње да ово није први случај скрнављења Доњевуковске цркве. Црква је оскрнављена и прошле године у јулу, али и претходних година. Ипак, ово је први пут да је уништена унутрашњост цркве. Раније се све завршавало на разбијеним прозорским стаклима. Случај је пријављен полицији и инспектори из Полицијске станице Купрес су извршили увиђај. Нажалост, починиоци ранијих недјела никада нису пронађени, али остаје нада да ће овога пута бити другачије јер су у цркви пронађени трагови који би могли довести до починилаца овог немилог догађаја.
Јереј Марко Ђурић напомиње и моли огорчене купрешке Србе да остану мирни и да не гаје мржњу у својим срцима у овом празничном времену љубави, мира и праштања. Сам је распети Господ говорио: ,,Опрости им, Боже, не знају шта раде!''

ФОТОГАЛЕРИЈА

   

Старије вијести 2018.г.

 


ПРОГРАМ СЛУЖЕЊА ЊЕГОВОГ ВИСОКОПРЕОСВЕШТЕНСТВА МИТРОПОЛИТА ДАБРО-БОСАНСКОГ ГОСПОДИНА ХРИЗОСТОМА У ФЕБРУАРУ, МАРТУ, АПРИЛУ И МАЈУ МЈЕСЕЦУ 2019. ГОДИНЕ

Издвајамо

ЊЕГОВО ВИСОКОПРЕОСВЕШТЕНСТВО
МИТРОПОЛИТ ДАБРОБОСАНСКИ
ГОСПОДИН ХРИЗОСТОМ

 


САБОРНИ ХРАМ РОЂЕЊА ПРЕСВЕТЕ БОГОРОДИЦЕ У САРАЈЕВУ

Фото галерија Митрополије


Дабар - Издавачка кућа Митрополије


Нови број часописа "ДАБАР"

АРХИВА ЧАСОПИСА "ДАБАР"

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2016.г

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2017.г.

ВИЈЕСТИ ЈАНУАР; ФЕБРУАР; МАРТ 2018.г.