• Митрополит
  •   Митрополија
  •    Историјат
  •   Контакт
  •    Линкови
Биографија    Бесједе    Посланице    Говори и обраћањa
   Управна тијела    Палата Митрополије    Манастири    Храмови    Издавачка кућа
Кратки историјат    Митрополити    Сарајевска Богословија    Новомученици    Страдање цркве


 


Loading...

  Препоручујемо

 

 Страницу одржава

Ф О Т О Г А Л Е Р И Ј А


15.04.2019.

МИТРОПОЛИТ ХРИЗОСТОМ У МОКРОНОЗИМА КОД РУДОГ


Село Мокронози у општини Рудо смјештено је тик на тренутачној граници Србије и Босне и Херцеговине. Налази се на лијевој обали ријеке Лим, а преко пута села Увац. Ова два историјска села спаја само један висећи мост, а што свједочи о небризи како претходних тако и садашње власти за становнике ових мјеста. Прије неколико година мјештани су се организовали и заједно са својим парохом Жарком Савићем, парохом штрбачким, подигли су не много велику, али зато прелијепу цркву св. Марије магдалине. Црква још није освештана. Висопреосвећени је заказао освећење, ако Бог да, у мају мјесецу идуће 2020. године.


Данас у пету недјељу великог и часног поста, а на дан успомене св. Марије Египћанке, 14. априла 2019. године,  по први пут у историји овог села  митрополит епархије Дабро-босанске допутовао је у Мокроноге. Како због првог доласка митрополита и због прве архијерејске литургије у још неосвећеном храму Свете Марије магдалине ово је историјски догађај који ће бити уписан у анале овога села. Високопреосвећени Господин Хризостом, митрополит дабобосански са пратњом стигао је у Мокроноге у 08:45 часова.

Након срдачног дочека служио је свету арх. лиругију, а саслуживали су му: протојереји-ставрофори Александар Топаловић и Саво Брадоњић, протојереј Живко Васић, протонамјесник Горан Терзић и ђакон Будумир Гардовић. У току свете литургије Високопреосвећени је протонамјесника Горана Терзића, пароха руђанског, одликовао чином протојереја.


У бесједи о Светој Марији египћанки високопреосвећени је истакао њено покајање и њен подвиг који је јединствен и непоновљив у историји монаштва. ''.....пуних 48 година она се подвизавала, постила и молила у самоћи Јорданске пустиње. Кад ми кажемо ''јорданска пустиња'' ми и немамо представу шта то значи. А то је једна од најнегостољубивијих пустиња у којој су се подвизавали св. Јован Крститељ, а и сам Господ Исус Христос је постио у њој 40 дана. Славимо ову свету покајницу која нам својим примјером поручује и свједочи како је покајање једини и најсигурнији пут наше промјене, нашег сједињења са Богом.  Величина њена подвига адекватна је величини њеног претодног јавног гријеха у Александрији и свуда гдје је боравила. .........''

    Љетописац РаНиКо 

ФОТОГАЛЕРИЈА

 

   

Старије вијести 2018.г.

 


ПРОГРАМ СЛУЖЕЊА ЊЕГОВОГ ВИСОКОПРЕОСВЕШТЕНСТВА МИТРОПОЛИТА ДАБРО-БОСАНСКОГ ГОСПОДИНА ХРИЗОСТОМА У ОКТОБРУ, НОВЕМБРУ И ДЕЦЕМБРУ МЈЕСЕЦУ 2018.ГОДИНЕ И ЈАНУАРУ 2019. ГОДИНЕ

Издвајамо

ЊЕГОВО ВИСОКОПРЕОСВЕШТЕНСТВО
МИТРОПОЛИТ ДАБРОБОСАНСКИ
ГОСПОДИН ХРИЗОСТОМ

 


САБОРНИ ХРАМ РОЂЕЊА ПРЕСВЕТЕ БОГОРОДИЦЕ У САРАЈЕВУ

Фото галерија Митрополије


Дабар - Издавачка кућа Митрополије


Нови број часописа "ДАБАР"

АРХИВА ЧАСОПИСА "ДАБАР"

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2016.г

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2017.г.

ВИЈЕСТИ ЈАНУАР; ФЕБРУАР; МАРТ 2018.г.