• Митрополит
  •   Митрополија
  •    Историјат
  •   Контакт
  •    Линкови
Биографија    Бесједе    Посланице    Говори и обраћањa
   Управна тијела    Палата Митрополије    Манастири    Храмови    Издавачка кућа
Кратки историјат    Митрополити    Сарајевска Богословија    Новомученици    Страдање цркве


 


Loading...

  Препоручујемо

 

 Страницу одржава

Ф О Т О Г А Л Е Р И Ј А


07.04.2019.

У БЛАГОВЈЕШТЕНСКОМ СКИТУ У ВАГАНУ ПРОСЛАВЉЕНА ХРАМОВНА СЛАВА

На Благовијести, 07. априла 2019. г, у Благовјештенском скиту који припада манастиру Светог Николаја у Добрунској Ријеци, прослављена је храмовна слава.
Сама локација брвнаре цркве посвећене Благовијестима подсјећа на рану хришћанску заједницу гдје се народ из околних села скупљао да се помоли Богу и Мајци Божјој, исповиједи и причести.
И ове године, у присуству преко 250 вјерника овај празник унио је у овај простор духовну радост без које народ овог краја не би опстао. У свим периодима народ овог краја видио је утјеху и излаз једино у Цркви.


Тако и ове године прослављајући овај велики празник сви присутни осјетили су сродност у Христу Спаситељу и заштитници храма Пресветој Богородици.
Свету Литургију служили су архимандрит Јован (Гардовић) и јерођакон Гаврило (Ђурић), а домаћини славе били су Добрица Станишић са синовима Љубомиром и Бранимиром.
У краткој бесједи, о. Јован је подсјетио да су Благовијести празник заједнице Неба и земље, рекавши: Благовијести су празник који је некада био храмовна слава манастира Добруна, да би због свих страдања и рушења тог манастира слава касније прослављана на Црквинама. Како је слично страдање задесило и Црквине, монашко братство се спустило у Крушчање или Ваган гдје су изградили цркву брвнару и мале келије-кућице око храма, тако да се прослављање Благовијести задржало само у овом скиту.
Након Литургије, обављена је традиционална лицитација литијских барјака и извршен трократни опход око храма. Након славског обреда домаћини су са својом великом породицом показали ширину и љубазност, приредивши трпезу љубави за све присутне. За новог домаћина славе, идуће године, прихватио се Мирко Војновић из Санског Моста са својим синовима Ђорђем и Срђаном.
Поздрављајући све присутне, домаћин Добрица Станишић захвалио се свима, истичући да се осјећа као код своје куће, у свом роду, а посебно се захвалио Српској Цркви која је још једина остала да зближава и сједињује народ.

ФОТОГАЛЕРИЈА

   

Старије вијести 2018.г.


ПРОГРАМ СЛУЖЕЊА ЊЕГОВОГ ВИСОКОПРЕОСВЕШТЕНСТВА МИТРОПОЛИТА ДАБРО-БОСАНСКОГ ГОСПОДИНА ХРИЗОСТОМА У ОКТОБРУ, НОВЕМБРУ И ДЕЦЕМБРУ МЈЕСЕЦУ 2018.ГОДИНЕ И ЈАНУАРУ 2019. ГОДИНЕ

Издвајамо

ЊЕГОВО ВИСОКОПРЕОСВЕШТЕНСТВО
МИТРОПОЛИТ ДАБРОБОСАНСКИ
ГОСПОДИН ХРИЗОСТОМ

 


САБОРНИ ХРАМ РОЂЕЊА ПРЕСВЕТЕ БОГОРОДИЦЕ У САРАЈЕВУ

Фото галерија Митрополије


Дабар - Издавачка кућа Митрополије


Нови број часописа "ДАБАР"

АРХИВА ЧАСОПИСА "ДАБАР"

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2016.г

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2017.г.

ВИЈЕСТИ ЈАНУАР; ФЕБРУАР; МАРТ 2018.г.