+-

  • Митрополит
  •   Митрополија
  •    Историјат
  •   Контакт
  •    Линкови
Биографија    Бесједе    Посланице    Говори и обраћањa
   Управна тијела    Палата Митрополије    Манастири    Храмови    Издавачка кућа
Кратки историјат    Митрополити    Сарајевска Богословија    Новомученици    Страдање цркве


 


Loading...

  Препоручујемо

 

 Страницу одржава

Ф О Т О Г А Л Е Р И Ј А


25.03.2019.

МИТРОПОЛИТ ХРИЗОСТОМ У ТРНОВУ

Друга Недеља поста, односно недеља Св. Григорија Паламе или Пачиста, евхаристијским слављем обиљежена је у Трнову. Свету архијерејску литургију служио је Високопреосвећени митрополит Господин Хризостом, митрополит дабробосански, а уз саслужење протојереја-ставрофора Ранка Билинца и Чедомира Ђелма, протонамјесника Душка Лаловића и јереја Немање Лакића те ђакона Будимира Гардовића.

Служећи у трновском храму, који је познат по томе да га је у 19. вијеку осветио блаженопочивши митрополит Георгије Николајевић, Високопреосвећени митрополит је попут својих славних предшественика, посјетио ово хришћанско сабрање и утврдио га у заједници Тијела и Крви Христове.


Св. Григорије Палама био је Митрополит солунски и истакнути православни богослов и заступник исихазма. Богословље Светог Григорија Паламе је библијски утемељено и говори о човеку као духовно-физичком бићу. Оно је настало као реакција Светогораца на јеретичко учење Варлаама и његових поборника. Исихастичким (тиховатељским) духовним методом и опитом кроз усавршавање, могуће је да човек својим физичким очима види нестворену, вечну божанску светлост и енергију. Григорије Палама и исихасти јасно разликују божанску суштину која је несазнатљива и божанску енергију која је људима приступачна. Свети Григорије Палама се празнује у Православној Цркви 14. новембра, а посвећена му је и ова друга недеља Васкршњег поста.

ђакон Немања Васиљевић

ФОТОГАЛЕРИЈА

   

Старије вијести 2018.г.


ПРОГРАМ СЛУЖЕЊА ЊЕГОВОГ ВИСОКОПРЕОСВЕШТЕНСТВА МИТРОПОЛИТА ДАБРО-БОСАНСКОГ ГОСПОДИНА ХРИЗОСТОМА У ОКТОБРУ, НОВЕМБРУ И ДЕЦЕМБРУ МЈЕСЕЦУ 2018.ГОДИНЕ И ЈАНУАРУ 2019. ГОДИНЕ

Издвајамо

ЊЕГОВО ВИСОКОПРЕОСВЕШТЕНСТВО
МИТРОПОЛИТ ДАБРОБОСАНСКИ
ГОСПОДИН ХРИЗОСТОМ

 


САБОРНИ ХРАМ РОЂЕЊА ПРЕСВЕТЕ БОГОРОДИЦЕ У САРАЈЕВУ

Фото галерија Митрополије


Дабар - Издавачка кућа Митрополије


Нови број часописа "ДАБАР"

АРХИВА ЧАСОПИСА "ДАБАР"

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2016.г

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2017.г.

ВИЈЕСТИ ЈАНУАР; ФЕБРУАР; МАРТ 2018.г.