Loading...

 

 

 Препоручујемо

 

 

 Страницу одржава

ЦРКВЕНА ОПШТИНА ТЕТИМСКА - ЧЕЛЕБИЋИ
Храм Успења Пресвете Богородице, ЧЕЛЕБИЋИ
Храм св. Николаја Мирликијског Чудотворца, РИЈЕКА

Парохија тетимска има две цркве и то: Успења Пресвете Богородице у Челебићима и Светог Николе у Ријеци.

Градња цркве у Челебићима почела је 1936. године. Грађена је као спомен-црква седамдесеторици стрељаних становника Челебића са свештеником на Шуковцу. До 1939. године црква је покривена. Даљи радови на цркви су прекинути због почетка Другог светског рата. Са радовима се наставило тек 1958. године. Следеће године, 1959, црква у Чајничу поклонила је иконостас, док је црква из Сарајева 1962. године поклонила звоно. Цркву је осветио митрополит Нектарије. Генерална обнова храма почела је 1984. године. Промењен је кров, урађена нова фасада, поравната порта и уређени гробови за 17 побијених родољуба на Шуковцу као и гробница за свештеника Момчила Гргуревића, коме је ручном тестером одсекао главу Хасан Хоџић на месту Мраморје изнад села Јечмишта. Његови земни остаци су пренети код цркве 1986. године. Обновљени храм осветио је митрополит Владислав 7. августа 1987. Године 1997. доведена је струја и вода.
На тетимској парохији служили су следећи свештеници: Лука Биједић; Нико Поповић; Владо Поповић; Момчило Гргуревић; Боривоје Косорић; Милорад Остојић; Миломир Ковач; Миломир Добриловић; Милорад Дајевић и Горан Терзић.

Црква Светог Николе у Ријеци

Црква Светог Николе у Ријеци саграђена је од камена и покривена дрвеном шиндром 1834. године. Занимљиво је да је црква укопана у земљу око пола метра. Из натписа изнад улазних врата видимо да је црква саграђена залагањем свештеника Луке Биједића за време митрополита Јосифа. Ова мала црква је имала на иконостасу неколико икона велике уметничке вредности. Икону Светог Георгија, која је била на изложби у Паризу и Сарајеву, урадио је 1641. године Георгије Митрофановић. Звоник је уз цркву накнадно дозидан. Забележено је да је Миле Дуњић дао дванаест пари волова да се купи звоно и подигне звоник.

Поред Луке Биједића у Ријеци су служили свештеници: Нико Поповић и његов син Владо Поповић, кога су аустријске власти стрељале 1914. године на дринском мосту у Фочи.