Loading...

 

  

  Препоручујемо

 

 

 Страницу одржава24.01.2011
ЕПАРХИЈСКИ САВЈЕТ МИТРОПОЛИЈЕ ДАБРОБОСАНСКЕ УСВОЈИО ИЗВЈЕШТАЈ О РАДУ

Епархијски савјет Митрополије дабробосанске усвојио је Извјештај о раду и финансијском пословању Митрополије дабробосанске у 2010. години, који ће бити упућен на потврђивање Патријаршијском Управном одбору и Светом архијерејском сабору Српске православне цркве /СПЦ/.

У Извјештају се наводи да прошле године није било отуђења црквене имовине, али да она која је је одузета у вријеме комунистичког режима још није враћена ни у Републици Српској /РС/ ни у Федерацији БиХ /ФБиХ/.

„У сталној смо преписци и разговорима са свим релевантним чиниоцима власти БиХ и ФБиХ, као и међународним представницима, око повратка зграде Богословије у Сарајеву и остале имовине, али сем обећања ништа нисмо у могућности да реализујемо. Опструкција је евидентна око свега тога“ – истиче се у Извјештају.

Како се наводи у Извјештају прошле је године на подручју Митрополије дабробосанске обављено 1 311 крштења, 440 вјенчања и 1 775 опијела.

И док је број крштења и вјенчања на прошлогодишњем нивоу, број опијела је мањи за више од 200.

У извјештају се наглашава да је настављен послијератни тренд смањења броја крштења и вјенчања на подручју ФБиХ, али сада и опијела, а искључиви разлог је све мање православног живља у том дијелу Митрополије.

„У скоро свих 18 црквених општина на подручју ФБиХ остало је мало православног народа“ – истиче се у Извјештају.

Прошле године су одобрена и 25 помена самоубицама и дозвољено девет вјенчања за вријеме поста и у Црквом забрањено време.

Посебна пажња прошле је године била усмерена на стварање услова за монашки живот у новом женском манастиру Свете Тројице у Озерковићима код Сокоца, као и манастиру Вазнесења Господњег у Вардишту код Вишеграда, што ће бити настављено и ове године.

Тренутно се у манастиру Вардиште налазе двије монахиње, а у манастиру Озерковићи једна.

Завршени су радови на проширењу конака у мушком манастиру Светог великомученика Георгија на Равној Романији. У плану је да у овом манастиру буде изграђен и музеј из посљедњег отаџбинског рата.

У манастиру Добруну урађен је око манастира камени зид, велика улазна капија са Црквом, по угледу на капију манастира Хиландара, дренажа око манастирске цркве и плочник испред конака.

У току су завршни радови на обнови манастира Возућице у Возућој, који се налази у ФБиХ.

У плану је и обнова средњовијековног манастира Удрим, у Гостовићу код Завидовића, који су срушили Турци у 17. вијеку и више никада није обнављан.

И стара зграда Богословије у Рељеву је у тешком стању и за њену санацију потребно је више од милион КМ.

У плану је обнова зграде у Источном Новом Сарајеву коју је својом Одлуком Скупштина општине Источно Ново Сарајево без накнаде додијелила Митрополији дабробосанској.

Вјеронауку у основним школама похађа око 8 900 ученика чија је средња оцјена на крају школске 2009/10. и у првом полугодишту 2010/11. била 4,55.

Кад је ријеч о издавачкој дјелатности, Издавачка кућа Митрополије дабробосанске „Дабар“ штампала је књиге Његовог високопреосвештенства митрополита дабробосанског господина Николаја: „Беседе I“,„Посланице“, „Беседе II“, „Говори и обраћања“, „Животни пут“ и „Буђење вере“.

На територији РС службују 43 активна свештеника, четири ђакона, седам свештеномонаха, четири јерођакона и три монахиње, на територији ФБиХ 13 свештеника и два ђакона, а у Оружаним снагама БиХ 3 свештеника. Пензионисано је шест свештеника.