• Митрополит
  •   Митрополија
  •    Историјат
  •   Контакт
  •    Линкови
Биографија    Бесједе    Посланице    Говори и обраћањa
   Управна тијела    Палата Митрополије    Манастири    Храмови    Издавачка кућа
Кратки историјат    Митрополити    Сарајевска Богословија    Новомученици    Страдање цркве


 


Loading...

 

  

  Препоручујемо

 

 

 Страницу одржава25.11.2017.

МИТРОПОЛИТ ХРИЗОСТОМ НА КОСОВУ И МЕТОХИЈИ


Поводом ктиторске славе манастира Високих Дечана - Светог краља Стефана Дечанског на Метохији Његово Високопреосвештенство Господин Хризостом, Митриполит Дабро-босански посјетио је Косово и Метохију. До манастира Високих Дечана високопреосвећени је посјетио град Краљево и у њему Преосвећеног владику жичког г.г. Јустина и честитао му крсну славу св. архангела Михаила. Након обиласка Краљева - центра града и споменика српском војнику, владичански двор св. владике жичког Николаја (Велимировића) Високопреосвећени митрополит је кренуо ка манастиру св. Николаја у Кончулу гдје се састао са Преосвећеним владиком рашко-призренским г.г. Теодосијем. У наставку,  22. новембра т.г., двојица архијереја  кренули су на Косово и Метохију, тачније у манастир Грачаницу. У четвртак, 23. новембра, Високопреосвећени митрополит г.г. Хризостом у пратњи преосвећеног владике г.г. Теодосија и гостију из Њемачке, Алексинца и другим крајева Србије кренули су ка граду Призрену у ком су посјетили Богословију св. Кирила и Методија и храм св. Георгија. У наставку кренуло се ка манастиру Високи Дечани. Након послијподневног одмора служено је празнично бденије у прекрасном саборном дечанском храму  Вазнесења Господњег који је био препун приспјелих вјерника и поклоника.

Свечано празнично бденије служио је Високопреосвећени митрополит г.г. Хризостом.
На сам дан успомене св. краља Стефана Дечанског, 24 (11). новембра 2017. године свету архијерејску литургију служио је Високопреосвећени митрополит г.г. Хризостом уз саслужење преосвећених епископа г.г. Теодосија, рашко-призренског и г.г. Атанасија, умировљеног захумско-херцеговачког и многобројног свештеномонаштва и свештенства епархија: рашко-призренске, црногорско-приморске, милешевске, архиепископије Охридске, Франкфуртске и свењемачке,  аустријско-швајцарске и др. У току свете литургије обављена су два рукоположења, једно у чин презвитера и једно у чин ђакона. По пријатном и прелијепом времену за ово годишње доба  манастир Дечане је као ријетко када посјетило и присутвовало ктиторској слави око 2000 вјерника. Уистину, величанствена слава и славље за памћење. 


На крају овог литургијског и молитвеног славља и сабрања Високопреосвећени митрополит је поздрављајући окупљене истакао и поручио: ''....... Шта нам данас то поручује  свети краљ Стефан Дечански?  Поручује нам и каже: волите и чувајте Косово и Метохију као што ја волим и чувам Високе Дечане увијек остајући у њему и чувајући га. Тако и ви, драга дјецо Немањића, волите, чувајте и браните Косово и Метохију остајући на њима, враћајући се на њих. Не можете одбранити Косово и Метохију деценијама исељавајући се са Косова и Метохије и продајући их................. Сигурно је данас свети краљ радосан нашим присутвом на овом његовом слављу, али је он са свим Немањићима уистину тужан због нашег односа према Косову и Метохији, освештаним дијелом њихове и наше земље. Само се жртвом и љубављу, или жртвованом љубављу воли и брани Косово и Метохија. Ваш примјер Преосвећени владико, и жртвена љубав монаха и свештенства ваше епархије и вјерног народа примјер су како се воли и брани Косово Метохија. Ви сте из згаришта и рушевина широм ваше Рашко-призренске епархије издигли и подигли цркве, манастире и заводе и учинили их поносом и нашег народа и наше Цркве. Овај свети манастир, али и сви други свети манастири данас су духовна огњишта нашег народа на Косову и Метохији. Њиховом обновим и њиховом мисијом  они сами собом свједоче свијету и поручују да су Косово и Метохија СРПСКА тапија и светиња освећењ светим жртвама српских краљева, архиепископа и Патријараха, монаха и монахиња и милиона мученика .................... Ми смо рођени на различитим мјестима овог земаљског шара, али сви смо ми одрасли на Косову и Метохији, одњихани у колијевци српског епоса и етоса. Зато су Косово и Метохија наша љубав, наша емоција и срце нашега срца!..............'' 
Љетописац РаНиКо