• Митрополит
  •   Митрополија
  •    Историјат
  •   Контакт
  •    Линкови
Биографија    Бесједе    Посланице    Говори и обраћањa
   Управна тијела    Палата Митрополије    Манастири    Храмови    Издавачка кућа
Кратки историјат    Митрополити    Сарајевска Богословија    Новомученици    Страдање цркве


 


Loading...

 

  

  Препоручујемо

 

 

 Страницу одржава12.11.2017.

МИТРОПОЛИТ ХРИЗОСТОМ НА ВРАЊЕШУ (И. САРАЈЕВО)

Данас на дан успомене и празника Св. Варнаве Исповједника епископа хвостанског, Његово Високопреосвештенство Г.Г. Хризостом митрополит Дабро-босански, служио је Свету архијерејску литургију у новом још незавршеном храму на Врањешу у Источном Сарајеву. Са високопреосвећеним г.г. митрополитом саслуживали су протојереји-ставрофори Миомир Зекић, Ранко Билинац, Чедомир Ђуреиновић, Чедомир Ђелмо, протојереј Нико Мојсиловић, јереј Бојан Зекић и ђакони Немања Васиљевић и Владимир Рајак. Литургији је присуствовао велики број вјерника и атмосфера је одисала великом духовном радошћу, јер је то била прва литургија у новом храму и прва посјета митрополита г.г. Хризостома.

Митрополит Хризостом је одржао бесједу присутном народу у којој је посебно нагласио мучеништво Св. Варнаве које је трајало дуги низ година..... Његове ријечи изговорене и написане, а посебно дјела треба помно да анализирамо и њима се надахњујемо као изузетним примјером Христообразности којом се Св. Варнава одликовао. Осјећај Хришћанског умиљења и братске заједнице надахњивао је све присутне благословом празника и посјетом епископа око кога је вјерни народ окупљен у пуноћу Цркве.


Преломљен је славски колач и извршена литија око храма. Кум славе је Славиша Црногорац са својом породицом и за све је приредио трпезу љубави.
Надамо се да ћемо благословом Његовог Високопреосвештенства ускоро завршити градњу храма у коме ћемо духовно израстати на славу Божију.
Јереј Бошко Тошовић