• Митрополит
  •   Митрополија
  •    Историјат
  •   Контакт
  •    Линкови
Биографија    Бесједе    Посланице    Говори и обраћањa
   Управна тијела    Палата Митрополије    Манастири    Храмови    Издавачка кућа
Кратки историјат    Митрополити    Сарајевска Богословија    Новомученици    Страдање цркве


 


Loading...

 

  

  Препоручујемо

 

 

 Страницу одржава07.11.2017.

ПРВИ СЕМИНАР СВЕШТЕНСТВА

МИТРОПОЛИЈЕ ДАБРО-БОСАНСКЕ

У организацији новоформираног Мисијског одбора Митропoлије дабро-босанске припремљен је и одржан први семинар свештенства и монаштва ове митрополије. У договору са Управом богословије у Фочи и по благослову Високопреосвећеног Митрополита Дабро-Босанског г.г. Хризостома.  Семинар је одржан у Богословији у Фочи, односно у амфитеатру ове наше богословије, 6. и 7. новембра текуће 2017. године.

Семинар је почео окупљањем свих свештеника  и њиховим пријављивањем, односно регистрацијом од 15:00 до 16:00 часова, 6. новембра. Тачно у 16:00 часова   појањем тропара празника силаска Светога Духа на апостоле: Благословен јеси Христе Боже наш,...... отпочео је Семинар.

Потом је предсједник Мисијског одбора протојереј-ставрофор проф. Др. Дарко Ђого поздравио  Високопреосвећеног Митрополита г.г. Хризостома и сво присутно свештенство и свештеномонаштво и пожелио им срећан и успјешан овај ПРВИ семинар у организацији Мисијског одбора. У наставку свог обраћања о. Дарко је позвао Високопреосвећеног Митрополита да благослови и отвори семинар што је он и учинио.
Први предавач овог СЕМИНАРА  био је Високопреосвећени Митрополит г.г. Хризостом који је за тему свог предавања одредио тему Библијско и благодатно свештенство  у ком је обрадио тему из св. пророка Исаије и св.ап. и јеванђ. Луке: ''Дух је Господњи на мени ...и .... данас се изврши ово писмо у ушима вашим''.

Други предавач био је проф. Др. Владислав Топаловић који је одржао предавање на тему: Стари завјет у богослужењу и животу Цркве.
Након ова два изложена предавања развила се дискусија у којој су додатно појашњена нека питања из Старог завјета.


Након отслуженог вечерња у цркви св. Василија Острошког и Петра Сарајевског и Дабр-босанског при богословији у Фочи семинар је настављен са предавањима: Душеводитељство и психотерапија, које је одржао  проф. др. протојереј-ставрофор Љубовоја Стојановића. Предавање  Љекар и свештеник: медицинске терапије и однос православног пастира одржао је проф.др. протојереј-ставрофор Дарко Ђого.
Први дан семинара успјешно је окончан  плодотворном дискусијом на ова два предавања.
У устом духу и расположењу семинар је настављен у Уторак, 7. новембра, са почетком у 9:00 часова. Први предавач треће сесије семинара био је г. Ведран Голијанин, који је одржао  предавање на тему: ''Нови атеизам'' и апологија хришћанства. Због посебности ове теме одмах је отворена врло жива дискусија.
Своје предавање у склопу треће сесије одржао је и проф. Др. Ненад Тупеша, протојереј-ставрофор, на тему: Богослужење Цркве и парохијска пракса данас. Као и претходна предавања и ово је изазвало врло живу дискусију.
Прије затварања овог првог семинара одржано је кратко савјетовање о наредном (другом) семинару и затражено је од учесника семинара да предложе теме које би могле бити уврштене у програм наредног семинара.
Тачно у 12:00 часова Његово Високопреосвештенство Господин Хризостом затворио је рад семинара, захваливши притом свим предавачима и свом свештенству на одзиву и активном учешћу.
Љетописац РаНиКо