• Митрополит
  •   Митрополија
  •    Историјат
  •   Контакт
  •    Линкови
Биографија    Бесједе    Посланице    Говори и обраћањa
   Управна тијела    Палата Митрополије    Манастири    Храмови    Издавачка кућа
Кратки историјат    Митрополити    Сарајевска Богословија    Новомученици    Страдање цркве


 


Loading...

 

  

  Препоручујемо

 

 

 Страницу одржава05.11.2017.

МИТРОПОЛИТ ХРИЗОСТОМ НА ПОФАЛИЋИМА

Цркву Преображења Господњег на Пофалићима или у Новом (федералном) Сарајеву данас је  у 22. Недјељу по Духовима,  5. новембра 2017. године и на дан успомене св. Јакова првог  епископа Јерусалимског посјетио је Његово Високопреосвештенство г.г. Хризостом, Митрополит Дабро-Босански и отслужио свету архијерејску литургију. Високопреосвећеном су саслуживали протојереји-ставрофори: Јадран  Даниловић, Владимир Ступар и Дарко Ђого, те протојереј Велимир Дивљановић, јереји: Тихомир Мотика и Бојан  Зекић и ђакон Немања Васиљевић.   Била је ово прва посјета митрополита овом предивном  светом храму.


У бесједи на јеванђелску тему '' Ако не слушају Мојсија и пророке, ако неко и из мртвих васкрсне, неће се увјерити '' Високопреосвећени је истакао:
........'' није богатсво богаташа у овој  јеванђелској причи узрок његових мука у паклу.  Не! Узрок је у њему, односно у његовом егоизму и његовој самоматеријализацији; у отсуству љубави према Богу и ближњему, јер Он сам рече: ''кад не учинисте једноме од ових најмањих, ни мени ни учинисте.''  Господ је у више наврата у својим бесједама окупљеним око њега  истакао проблем  богатства. Сјетимо се само како је одговорио богатом младићу који га је питао: шта да учини  да наследи живот вјечни? Он је, саслушавши сва његова оправдања, рекао му: ако хоћеш савршен да будеш иди продај све своје имање и подјели сиромасима! Чувши ријеч Господњу богати младић се окренуо и отишао.... А онда је Спаситељ изговорио наравоучење: лакше је проћи камили кроз иглене уши, неголи богатоме у царство небеско. ..... Тумачећи ова јеванђелска мјеста о проблему спасења богатих свети оци су једногласни у томе да богатство само пе себи није и не може бити узрочником нечијег  неспасења, односно погибељи. Не! Спаситељ и не говори о томе, већ о материјално богатим људима, условоно речено самоматеријализираним људима,  који не знају искористити даровано им богатсво за своје спасење......................................  Из тог разлога је Спаситељ и изговорио ову причу о ''богаташу и убогом Лазару'' како би нас потсјетио на оно што свакодневно видимо и у нашој средини: богати, који самоуживају у свом богатству и много убогих, гладних, жедних и болесних ту поред њега, а он их не само не помаже,него их и не примјећује!..............'


Љетописац РаНиКо