• Митрополит
  •   Митрополија
  •    Историјат
  •   Контакт
  •    Линкови
Биографија    Бесједе    Посланице    Говори и обраћањa
   Управна тијела    Палата Митрополије    Манастири    Храмови    Издавачка кућа
Кратки историјат    Митрополити    Сарајевска Богословија    Новомученици    Страдање цркве


 


Loading...

 

  

  Препоручујемо

 

 

 Страницу одржава01.11.2017.

ШТАМПАН ВАНРЕДНИ БРОЈ ЧАСОПИСА "ДАБАР" ПОВОДОМ УСТОЛИЧЕЊА МИТРОПОЛИТА ДАБРОБОСАНСКОГ ГОСПОДИНА ХРИЗОСТОМА

Издавачка кућа Митрополије дабробосанске „Дабар“, са сједиштем у манастиру Светог оца Николаја у Добрунској Ријеци код Вишеграда, штампала је ванредни број часописа „Дабар“ поводом устоличења Митрополита дабробосанског Хризостома.

У часопису су, поред текстова, објављене и бројне фотографије са дочека новог Митрополита у Соколцу и његовог устоличења у Саборном храму у Сарајеву, као и молитва упућена свештенству, монаштву и вјерницима Митрополије дабробосанске. 

Његово Високопреосвештенство Господин Хризостом рођен је 4. марта 1952. године у Вођеници код Босанског Петровца. Након завршетка теолошког богословског факултета у Солуну одлази у манастир Хиландар, на Светој Гори, гдје је примио послушање ефемериса и секретара за грчки језик, одакле се убрзо враћа у манастир Крку.

Свети Aрхијерејски Сабор Српске Православне Цркве 23. маја 1991. године поставља га за првог Епископа новоосноване Епархије бихаћко-петровачке, а 24. маја 2013. године на упражњено мјесто Епископа зворничко-тузланског. Одлуком Светог Архијерејског Сабора од 24, маја 2017. године изабран је за 61. по реду Митрополита дабробосанског, наслиједивши блаженопочившег митрополита Николаја.  

На страницама ванредног броја „Дабра“ можете прочитати и историјат Митрополије дабробосанске, коју је 1220. године основао Свети Сава у манастиру Бања код Прибоја, као и подаци о свих 60 досадашњих епископа.