• Митрополит
  •   Митрополија
  •    Историјат
  •   Контакт
  •    Линкови
Биографија    Бесједе    Посланице    Говори и обраћањa
   Управна тијела    Палата Митрополије    Манастири    Храмови    Издавачка кућа
Кратки историјат    Митрополити    Сарајевска Богословија    Новомученици    Страдање цркве


 


Loading...

 

  

  Препоручујемо

 

 

 Страницу одржава01.11.2017.

ДУХОВНО ВЕЧЕ У ЧАЈНИЧУ ПОВОДОМ ЈУБИЛЕЈА ДЈЕЧИЈЕГ ХОРА „КРАСНИЦА“Кликом на фотографију отвара се фотогалерија

У понедељак, 30.10.2017.год. у сали Светосавског дома у Чајничу одржано је духовно вече. Дјечији црквени хор „Красница“ при цркви Успенија Пресвете Богородице у Чајничу прославио је скромни јубилеј. Прије три године отпочели су са појањем црквених и духовних пјесама и појањем и одговарањем на Св. литургији и светим богослужењима. Поред појања богослужбених црквених и духовних пјесама дјеца су припремала и приредбе и духовне академије. Тако су својим програмом за дјетињце, материце, оце, Бадњи дан и Божић, академијом  за Савиндан, те програмом за Врбицу и Цвијети а посебно за празник над празницима Васкрсење Христово  својим дјечијим гласовима доприносили још свечанијој прослави ових празника. Дјечији хор је такође учествовао на приредбама у дому културе о значајнијим датумима општине Чајниче.
Побожним извођењем духовних пјесама дјеца су отпочела предивну приредбу у  сали Светосавског дома поред цркве у Чајничу. Гости из Берана, етно група „Ђурђеви Ступови“ увеличали су прославу дјечије радости. Слављеницима се придружио и мали маестро Балша Кајевић са својом хармоником.  Редале су се пјесме и рецитације а посебну пажњу присутних изазвао је игроказ  „Пубертет“  у коме су дјеца поручила одраслима да се не поводе за туђом духовношћу, културом,навикама и језиком кад ми православни Срби имамо своју Светосавску духовност, своју културу, традицију и обичаје.
Сала црквеног дома била је премала да прими све посјетиоце који су жељели да присуствују  овом прелијепом догађају. Уз пуно љубави програм је припремала учитељица Вероника Вранеш, која седмично два пута послије вечерњег богослужења увјежбава  духовне пјесме и рецитације са дјецом.


На крају прицутним се обратио протојереј-ставрофор Момир Васиљевић, старјешина храма у Чајничу, који  је поздрављајући присутне између осталог рекао: „Дјеца су наше највеће богатство. Чини ми се да ништа светије и богатије нема од овог духовног богатства које ево вечерас чусте овдје. Дјеце увјежбавајући духовне и црквене пјесме уствари се богате духом и отварају своју дјетињу душу и срце каo стан Богу живоме, да се усели у њихове душе и срца. Хвала нашим вечерашњим гостима етно групи „Ђурђеви Ступови“ из Берана и маестру Балши Кајевићу што су својим наступом и присуством увеличали ово вече које дјеца посветише у славу Божију и част Пресвете Богородице и њене иконe Чајничке Краснице. Хвала Вам свима, Бог Вас благословио и сваког Вам добра подарио.“

Протојереј-ставрофор Момир Васиљевић