• Митрополит
  •   Митрополија
  •    Историјат
  •   Контакт
  •    Линкови
Биографија    Бесједе    Посланице    Говори и обраћањa
   Управна тијела    Палата Митрополије    Манастири    Храмови    Издавачка кућа
Кратки историјат    Митрополити    Сарајевска Богословија    Новомученици    Страдање цркве


 


Loading...

 

  

  Препоручујемо

 

 

 Страницу одржава23.10.2017.

МИТРОПОЛИТ ХРИЗОСТОМ ОТВОРИО ИЗЛОЖБУ ИКОНА "ТРАГОМ БАШТИНЕ МИТРОПОЛИЈЕ ДАБРОБОСАНСКЕ"

Његово Високопреосвештенство Митрополит дабробосански Господин Г. Хризостом осветио је просторије Православног центра за младе и отворио изложбу радова полазника Школе иконописа при Православном центру за младе Митрополије дабробосанске "Свети Петар Сарајевски" у Источном Новом Сарајеву.
Након молитвеног чина освећења Православног центра за младе Митрополит је топлим очинским ријечима пожелио успјешан рад Центру за младе, нагласивши потребу и важност рада са младима наше Цркве. Руководилац Православног центра је у име свих чланова поклонио икону, која је рад полазника Школе иконописа при ПЦМ, а затим је Његово Високопреосвештенство уручио захвалнице и иконе свима који су помогли рад Центра за младе.
Поводом отварања ПЦМ у Културном центру у Источном Новом Сарајеву  је истог дана организована изложба радова полазника Школе иконописа при ПЦМ под називом "Трагом баштине Митрополије дабробосанске", реплике икона итало-критске школе из ризница Саборне и Старе цркве у Сарајеву и манастира Добрун. Велики број заинтересованих грађана, међу којима је био и Његова Екселенција амбасадор Србије у БиХ Г. Станимир Вукићевић, градоначелник Источног Сарајева Г. Ненад Вуковић, начелник општине Источно Ново Сарајево, као и представници владиних и локалних институција, могао је да погледа и радове млађих полазника Школе иконописа, као и анимирани филм "Путовање Светог Саве", који је настао на радионицама Школе анимираног филма при ПЦМ. Врхунским извођењем духовних пјесама вече је уљепшао вокално инструментални састав "Ихос" под вођством проф. Валентине Дутина.
Пред препуним Културним центром Његово Високопреосвештенство Митрополит Хризостом је говорећи о значају иконе званично и отворио изложбу.
Православни центар за младе Митрополије дабробосанске"Свети Петар Сарајевски" основан је 2016. године са циљем да помогне Црквеним општинама у Митрополији раду са младима. Поред Школе иконописа и анимираног филма, при ПЦМ се реализују и међурелигијски пројекат "Корачајмо заједно", разне креативне и духовне радионице.

јереј Младен Дробњак