• Митрополит
  •   Митрополија
  •    Историјат
  •   Контакт
  •    Линкови
Биографија    Бесједе    Посланице    Говори и обраћањa
   Управна тијела    Палата Митрополије    Манастири    Храмови    Издавачка кућа
Кратки историјат    Митрополити    Сарајевска Богословија    Новомученици    Страдање цркве


 


Loading...

 

  

  Препоручујемо

 

 

 Страницу одржава17.10.2017.

ЊЕГОВО ВИСОКОПРЕОСВЕШТЕНСТВО МИТРОПОЛИТ ДАБРОБОСАНСКИ ХРИЗОСТОМ НА ПРАЗНИК ПОКРОВА ПРЕСВЕТЕ ПРЕСВЕТЕ БОГОРОДИЦЕ СЛУЖИО АРХИЈЕРЕЈСКУ ЛИТУРГИЈУ У ФОЧИ И ПОСЈЕТИО ТЈЕНТИШКИ КРАЈ У суботу на Покров, 14. октобра 2017. године Његово Високопреосвештенство Господин Хризостом Митрополит дабробосански служио је Свету архијерејску литургију у Храму Светог Саве у Фочи, посјетио цркву на Лућу као  и Тјентиште, и том приликом састао се са директором Националног Парка Сутјеска,  господином Дејаном Павловићем.

У ФОЧИ  

Кликом на фотографију отвара се фотогалерија

Светом архијерејском литургијом, коју је служио Његово Високопреосвештенство Господин Хризостом Митрополит дабробосански, прослављен је празник Покрова Пресвете Богородице у Фочи, саборни дан овога града. Његовом Високопреосвештенству саслуживали су  архимандрит мр Лазар Лазаревић, архијерејски намјесник протојереј – ставрофор др Ненад Тупеша, протојереј – ставрофор др Ранко Билинац, протојереј – ставрофор др Дарко Ђого, протојереј Александар Видаковић, јереј Дамјан Радовић, јереј Марко Јаковљевић, јереј Душан Андрић и ђакон Ранко Ковач. Царици неба и земље, приносећи достојно поклоњење, заблагодарили су бројни вјерници. Митрополит дабробосански Хризостом благословио је вјерни народ сабран под сводовима Светосавског храма, честитајући празник Божије мајке која нас је све својом љубављу и молитвом покрила. Прослава Покрова Пресвете Богородице у Фочи настављена је традиционалним црквено-народним сабором испред Храма Светог Саве.

НА ЛУЋУ

Кликом на фотографију отвара се фотогалерија

Послије трпезе љубави Високопреосвећени митрополит  Господин. Хризостом стигао је на Луће, село између горостасних врхова Зеленгоре и Малуше и ту посјетио по многима најстарију богомољу на територији општине Фоча, Цркву Успења Пресвете Богородице, у којој се помолио Богу за све и свја те поклонио светињи ове цркве. Надлежни свештеници су Високопреосвећеног упознали са богатом историјом ове цркве  и о тренутном стању парохије. Једини познат датум везан за ову цркву је 1834. година која је уклесана на вратима цркве. Међутим по сведочанству те године је дозидана олтарска апсида и прекривен кров храстовим клисом, а по предању цркву је саградио Мехмед Паша Кукавица. Исти паша у Фочи је саградио џамију Мехмед паше Кукавице, Хан и Сат кулу. Историјски извори се слажу са народним предањем и наводе да је Мехмед паша Кукавица био родом из фочанске породице Павловић.

 НА ТЈЕНТИШТУ

Кликом на фотографију отвара се фотогалерија

Након завршене посјете цркви на Лућу, по веома лијепом и сунчаном јесењем дану Високопреосвећени господин Митрополит се са пратњом упутио ка Тјентишту. Стигавши пред управну зграду, Високопреосвећеног  Митрополита Хризостома дочекао је и угостио директор Националног парка Сутјеска, господин Дејан Павловић. На састанку се разматрало о могућностима изградње храма на Тјентишту. Том приликом Високопреосвећени  је истакао важност и значај изградње храма на овом мјесту.

јереј Душан Андрић