• Митрополит
  •   Митрополија
  •    Историјат
  •   Контакт
  •    Линкови
Биографија    Бесједе    Посланице    Говори и обраћањa
   Управна тијела    Палата Митрополије    Манастири    Храмови    Издавачка кућа
Кратки историјат    Митрополити    Сарајевска Богословија    Новомученици    Страдање цркве


 


Loading...

 

  

  Препоручујемо

 

 

 Страницу одржава16.10.2017.

У РЕЉЕВУ ПРОСЛАВЉЕНА ЗАВЈЕТНА СЛАВА ПОКРОВ ПРЕСВЕТЕ БОГОРОДИЦЕУ суботу 14. Октобра 2017. године у храму Светог Николаја у Рељеву прослављена је завјетна слава Покров Пресвете Богородице. Свету Литургију служио је протојереј-ставрофор Чедомир Ђелмо, старјешина храма  Светог Преображења у Пофалићима, уз саслужење војних свештеника протојереја Милорада Милинковића, настојатеља канцеларије Православног Душебрижништва у МО Оружаних снага Босне и Херцеговине и јереја Немање Лакића, главног војног свештеника у Оружаним снагама Босне и Херцеговина  и јереја Младена Микавице, пароха трновског.
Пригодну бесједу изговорио је о. Чедомир Ђелмо у уводу говорећи о значају Пресвете Богородице за нас и наше спасење као и чињеницу да би сваки православни дом требао да има освештану икону Пресвете Богородице у свом дому. У наставку је бесједио о догађају који се десио  у Цркви Влахерни и о томе како се почео славити Покров Пресвете  Богородице. Објаснивши суштину празника направио је поређење како се по узору на свеноћно бденије у Цркви Влахерни и данас у манастиру  Ђунису служи свеноћно бденије и прославља слава Покров Пресвете Богородице, на коме се окупља вјерни народ из  многих крајева да би измолио благослов Пресвете Богородице. На крају бесједе изразио је своју радост што се сваке године уради нешто ново у храму Св. Николаја у Рељеву.  
Након Свете Литургије подељене су захвалнице заслужним појединцима и организацијама који су помогли храм Св. Николаја. Захвалнице су уручене Српском Хуманитарном Друштву „Добротвор“ из Пофалића као и господи Давору Самарџији, Александру Крсману и Мирославу Рабецу.
У наставку је  обављена трократна литија око храма, као и славски обред, на коме су  колач и жито припремили  чланови Српског Хуманитарног Друштва „Добротвор“. Према већ устаљеној пракси, вјерници парохије рељевске уз помоћ православних припадника ОС БиХ из касарне Рајловаца и Српског Хуманитарног друштва „Добротвор“ припремили су славску трпезу љубави за све присутне и све што је  потребно да се достојно прослави Покров Пресвете Богородице у Рељеву.