• Митрополит
  •   Митрополија
  •    Историјат
  •   Контакт
  •    Линкови
Биографија    Бесједе    Посланице    Говори и обраћањa
   Управна тијела    Палата Митрополије    Манастири    Храмови    Издавачка кућа
Кратки историјат    Митрополити    Сарајевска Богословија    Новомученици    Страдање цркве


 


Loading...

 

  

  Препоручујемо

 

 

 Страницу одржава13.10.2017.

МИТРОПОЛИТ ХРИЗОСТОМ У ПОСЈЕТИ ЗАВИДОВИЋКОМ КРАЈУДанас у Четвртак на Михољдан, 12. октобра 2017. године Његово Високопреосвештенство Господин Хризостом Митрополит дабро-босански посјетио је Завидовиће, манастир Удрим, Гостовиће, Стог-Хрга и манастир Возућицу.

У ЗАВИДОВИЋИМА
КЛИКОМ НА СЛИКУ ОТВАРА СЕ ФОТО ГАЛЕРИЈА

Тачно у 10:30 часова Високопреосвећени митрополит г. Хризостом стигао је пред парохијски дом у Завидовићима испред којег га је дочекао мјесни парох протојереј Зоран Живковић са својом породицом и мањом групом вјерника и пријатеља. Поздравивши се са свима и упитавши их за њихово здравље Високопреосвећени се упутио ка храму св. Саве у Завидовићима у ком се помолио Богу за све и свја те поклонио светињи ове цркве. Надлежни парох је Високопреосвећеног упознао са историјатом овог храма и о тренутном стању парохије Завидовићке. Црква је саграђена 1910., а обновљена и освећена 2003. године. У наставку домаћин је Високопреосвећеног и његову пратњу позвао у парохијски дом гдје их је по обичају почастио и послужио.

У МАНАСТИРУ УДРИМ (на древном манастиришту)
КЛИКОМ НА СЛИКУ ОТВАРА СЕ ФОТО ГАЛЕРИЈА

Давно порушени манастир Удрим поред Гостовићке ријечице  вјековима стоји заборављен и чека своје обновитеље. Предање каже да је био посвећен св. великомуч. Пантелејмону, те да је разрушен од стране Турака око 1690. године, дакле у вријеме аустро-турског рата у ком су Срби подржали Аустро-угарску, а што је за посљедицу имало Велику сеобу Срба под Арсенијем Чарнојевићем. Високопреосвећени је умољен од одређеног броја људи Гостовићког краја да посјети овај манастир с намјером да се разговара о почетку обнове ове древне светиње, која је дубоко усађана у свјести народа, који је 1992. године протјеран са њихових огњишта. И поред ове трагичне историјске чињенице све њих прогнане овај манастир и ова светиња призива и позива да је обиђу, али и да је обнове. У том циљу и Високопреосвећени је дао инструкције како ће се и шта радити убудуће, ако Бог да.

У ГОСТОВИЋИМА
КЛИКОМ НА СЛИКУ ОТВАРА СЕ ФОТО ГАЛЕРИЈА

Обишашвши манастир Удрим Високопреосвећени вкадика г. Хризостом посјетио је храм св. оца Николаја на Чардаку у Гостовићима. Помоливши се Богу за његове градитеље, обновитеље и украситеља, те сав благочестиви народ који са вјером, страхом божијим и побожношћу улазе у њега и долазе му,  Високопреосвећени је упитао за историјат ове светиње о чему га је извјестио надлежни парох о. Зоран Живковић. Храм је подигнут 1981. године на мјесту старе цркве св. ап. Петра и Павла, која је због дотрајалости уколњена. У рату од 1992-1995. године запаљен је од стране армије БиХ-не. Црква је обновљена 2006/07 године и освештана је 2007. године. Потом се Високопреосвећени митрополит заједно са присутнима помолио за покој душа свих пострадали и палих за крст часни, слободу и отаџбину.

У СТОГУ (ХРГА)
КЛИКОМ НА СЛИКУ ОТВАРА СЕ ФОТО ГАЛЕРИЈА

У наставку свог путовања Високопреосвећени се са пратњом и домаћинима упутио ка манастиру Возућицу. На путу за Возућицу налази се село Стог, или како се још назива Хрга. Село је потпуно у рату 1992-1995. године пострадало као и храм св. великомуч. Георгија. Храм је послије рата обновљен, али много теже ране расељеног и прогнаног народа нису зацјељене.  Стигавши пред храм Високопреосвећеног су о. Зоран и други који су са њим били у пратњи информисали о димензијама страдања Стога. А и трагови су ту - згаришта парохијског дома, школе, Светосавског дома. Ушавши у храм св. великомуч. Георгија Високопреосвећени се помолио Господу и благословио сабране и упитао за још подробнији историјат овог храма и овог краја о чему су га домаћини обавјестили. Храм св. великомч. Георгија подигнут је 1928. године. У рату 1992-1995. године храм је запаљен, а обновљен је 2008/09. године. Новообновљени храм је освештан 2009. године.  

У МАНАСТИРУ ВОЗУЋИЦИ
КЛИКОМ НА СЛИКУ ОТВАРА СЕ ФОТО ГАЛЕРИЈА

У предивном, природном и планинском амбијенту планине Озрен, тачније Кривајске долине, а поред ријеке Возућице, на њеној лијевој обали, смјештен је древни манастир Возућица. Посвећен је Пресветој Тројици - Оцу и Сину и Светоме Духу. Слава манастира је празник Силаска Светога Духа на апостоле илити Духове.  Као и манастир Удрим тако је и Возућица скивени драгуљ наше монашке диховности и подвига монаха остао сакривен и у сјенци манастира Озрена и других околних манастира. Па и поред неоправдане историјске запостављености и потпуног забора он је, захваљујући Српском народу који воли своје светиње, опстао и преостао,  и ево, Богу хвала, изнова заблистао добротом и великом ревношћу свештеника Зорана Живковића и поклоника ове светиње. Утисак је невјероватан и феноменалан. Посебно, ако се има у виду гдје је и у укојим и каквим историјским околностима   манастир вјековима скривен пребивао. То да још постоји треба захвалити Богу и нашем вјерном народу који га је волио, чувао и сачувао до дана данашњега. Као и у претходним црквама које је данас посјетио Високопреосвећени митрополит се помолио Богу за све и свја, а посебно за наш Српски народ и обновитеље ове светиње. Потом је пажљиво погледао све градитељске детаље у храму и  остао задивљен њиховом перфектношћу што упућује да су градитељи ове светиње били веома и изузетно образовани и прецизни.
Као и друге наше светиње - манастири и цркве - и манастир Возућица је крајем рата 1992-1995. године, а посебно послије рата тешко оштећен и девастиран. Обнова овог манастира кренула је 2006. године и трајала је до 2015. године. Обновљени манастирски храм освештан је 25. јула 2015. године.
Прошле, 2016. године (7. августа) обиљежено је седам (7) вијекова овог манастира и 165-годишњица отварања манастирске школе.
Након завршене посјете црквама и манастирима Завидовићког краја а по веома лијепом и сунчаном јесењем дану Високопреосвећени  господин Митрополит је са свештеницима и народом подјелио трпезу љубави коју су за ову прилику у порти манастира Возућице приготовили г. Јеленко Илић са његовим пријатељима и рођацима.
Љетописац РаНиКо