Loading...

 

  

  Препоручујемо

 

 

 Страницу одржава03.06.2017

СПД ,,СЛОГА" ПОСТАЛА ЧЛАН НОВОФОРМИРАНОГ СРПСКОГ ХОРСКОГ САВЕЗА!


На дводневној манифестацији у Сомбору, представник Слоге диригент Стефан Мојсиловић присуствовао је оснивачкој скупштини Српског хорског савеза. Уз директно учешће око 50 диригената и хорских радника и око 120 раније пријављених хорова, Савез је свечано формиран у навечерје Недеље Светих отаца Првог Васељенског сабора 27. маја 2017.г. Уз представљање рада и разлога формирања будућег Савеза, у велелепном здању Скупштине града Сомбора присутнима су се обратили иницијатори окупљања Тамара Адамов Петијевић и Милан Радишић. Након њихових уводних ријечи, говорио је господин Габор Моцар, предсједник Европске хорске асоцијације ,,Европа Кантат" дајући тако своју подршку новоoснованом савезу.
Представљајући рад наших најстаријих пјевачких друштава: Панчевачко српско црквено певачко друштво - диригентица Bера Царина, Српско певачко друштво ,,Jединство" из Которa - диригент ђакон Михајло Лазаревић, и Прво београдско певачко друштво - проф. др Даница Петровић, подсјетили су на то како је хорска музика прва српска музичка традиција, а пјевачка друштва њен главни покретач и чувар.
У наставку програма изложени су прикази шта је све потребно за успјешно вођење хорског ансамбла (Тамара Адамов Петијевић, диригентица хора ,,Свети Стефан Дечански" из Новог Сада) затим правилне вокалне технике (Драгана Јовановић, диригентица женског хора ,,Колегиум музикум" из Београда) и осмишљавања репертоара концерата проф. Милоје Николић (диригент хора ,,Лицеум", Крагујевац).
Вечерња служба у храму светог Георгија, показала је у пракси колико хорска музика доприноси љепоти богослужења, а преузношене молитве које су пјевали учесници напојиле су све додатном снагом за наставак хорског сабрања.
Уз помоћ пјевача сомборских хорова и музичких школа те вечери је у сали Музичке школе ,,Петар Коњoвић"  успјешно изведен својеврсни перформанс ,,Отворене пробе/пјевањa" гдје су учесници уживали у вјежбама и композицијама, којима би у будућности привукли нпр. што већи број обичних пролазника хорском пјевању.
Први дан је завршеном корисном дискусијом о задацима и циљевима дјеловања Савеза, на којима су подјељења задужења у будућем раду.
Други дан је започео Светом Литургијом у храму Светог Георгија, гдје је хор сачињен од сомборских пјевача и гостујућих диригената (који су се смјењивали у дириговању) заокружио и литургијски потврдио склапање Савеза.
Након Литургије неизмјенично су о Сомборском певачком друштву и Српском пјевачком друштву ,,Слога" из Сарајева говорили диригенти Милан Радишић и Стефан Мојсиловић. Присутнима се поново обратила једна од најзаслужнијих особа што наше црквено појање и хорска музика живи на правим темељима - проф. др Даница Петровић и представила рад Љетње школе ,,Корнелију у спомен" у Сремским Карловцима. Представљен је и пројекат ,,Мокрањац", који се бави прикупљањем и издавањем нотних партитура, зборника и др. од стране неуморног Уроша Лалицког, који је већ урадио много тога на овом пољу.
Сабрање је завршено заједничким пјевањем и надом да ће се и други хорови прикључити овом Савезу без обзира да ли су свјетовни или црквени, а ови датуми остају уписани златним словима у историји ,,Слоге"  и хорске музике ових простора. Да ли ће овај Савез моћи одговорити на све изазове показаће вријеме пред нама, а љубав и труд који су показали учесници у ова два дана већ су открили много тога!
Савез српских пјевачких друштава основан је 1912. године у Сомбору, а два године касније  одржан је у том граду први велики скуп уз учешће 32 пјвачка друштва, односно 1.000 пјевача. Последњи сусрет под називом "Певачки слет" или "Хорска утакмица", организован је 1937. године на ком је наступило 33 хора, са 1.551 пјевачем. Почетком  Другог светског рата Савез је престао да дјелује.Имао је значајну и богату нотну издавачку делатност, тако да, кажу,  се и данас по разним сачуваним хорским архивама, на пожутјелим примерцима нота композитора који су стварали између два свјетска рата, може видјети ознака Савеза као издавача.
СПД ,,Слога" је била члан Јужнословенског савеза од његовог оснивања, а у својој архиви чува медаљу освојену на једном од ових такмичења 1929.г.
Желимо Српском хорском савезу да истраје на свом путу.
На многаја љета!