Loading...

 

  

  Препоручујемо

 

 

 Страницу одржава

17.08.2011
ОДРЖАН ТРАДИЦИОНАЛНИ РОМАНИЈСКИ САБОР

На Равној Романији је у четвртак, 11. августа, одржан традиционални Романијски сабор под називом „Теби, горо Романијо“ и обиљежен Дан манастира Светог великомученика Георгија, односно девета годишњица од његовог освећења.

Тим поводом је, по благослову Његовог високопреосвештенства митрополита дабробосанског господина Николаја, Свету литургију служио архимандрит Јован Гардовић, настојатељ манастира Светог Николе у Добрунској ријеци код Вишеграда, уз саслужење шест свештеника и два ђакона Митрополије дабробосанске.

Послије литургије је обављ ено даривање барјака и икона, а потом је литија са барјацима и иконама обишла око манастирског храма.

У порти манастира одржана је свечана академија на којој је, по благослову митрополита Николаја, бесједио јереј Владимир Ступар из Фоче.

Он је истакао да без Бога нема ни просвећења ни освећења.

„У заједници са Богом, то јест у Цркви, заједничарењу у Тијелу и Крви Христовој, достижемо слободу истинских синова Божијих, јер је Господ рекао: Ко ходи за мном неће ходити по тами, већ ће имати свјетлост живота“- рекао је Ступар.

Потпредсједник Народне скупштине Републике Српске /РС/ Сњежана Божић рекла је да манастир Светог великомученика Георгија на Равној Романији, у чије је зидове уписано око 4 000 имена погинулих бораца у протеклом одбрамбено-отаџбинском рату из Сарајевско-романијске регије, свједочи о страдању Срба у борби за слободу.

Божићева је рекла да је то споменик онима који су животе уградили у темеље Српске, а окупљања у светом храму и манастирској порти требала би да буду света обавеза грађана да тако његују сјећање и успомене на српске хероје који су животима онемогућили непријатељу да пређе Романију и покори источни дио РС.

„Ми то чинимо сваког 11. августа, али и другим данима у години доласком у ову богомољу да прислужимо свијеће и помолимо се Богу за душе наших јунака. Овакви скупови морају послати јасну поруку да народ у РС неће заборавити прошлост у којој се гинуло за слободу и опстанак на вјековним огњиштима“ – истакла је Божићева.

У манастирској порти је одржан и богат културно-умјетнички програм.