Loading...

 

  

  Препоручујемо

 

 

 Страницу одржава27.01.2017

ПРАЗНИК СВЕТОГ САВЕ ПРВОГ СРПСКОГ АРХИЕПИСКОПА И ПРОСВЕТИТЕЉА ПРОСЛАВЉЕН У ХРАМОВИМА МИТРОПОЛИЈЕ ДАБРОБОСАНСКЕ

У САБОРНОМ ХРАМУ ПОДИЈЕЉЕНО ВИШЕ ОД 500 ПАКЕТИЋА

Велики православни празник посвећен Светом Сави, првом српском архиепископу и просвјетитељу, свечано је данас обиљежен у Саборном храму Рођења Пресвете Богородице у Сарајеву Светом Литургијом, славским обредом и подјелом светосавских пакетића дјеци.
Свету Литургију служио је протојереј-стварофор др. Владимир Ступар уз саслужење братства храма, после Свете Тајне Евхаристије којој је приступио велики број дјеце, обављен је славски обред и подијељено више од 500 пакетића. 
Светој Литургији и обиљежавању Савиндана у Саборном храму присуствовали су учесници основних школа "Свети Сава" и "Петар Петровић Његош" из Источног Сарајева. 
Отац Владимир Ступар је у обраћању дјеци и њиховим родитељима истакао да је Свети Сава сав свој живот посветио Христу, а онда тако освећен и просвећен Христом послужио своме роду. 
"Данашњи празник је подсјећање на то да смо народ Божији и да нас је наш први архиепископ и просвјетитељ увео у ред светих и Божијих људи и народа", истакао је отац Вчадимир. 
Родитељима је посебно указао на њихову одговорност према васпитању дјеце, јер су она данас више него икада изложена штетним утицајима и садржајима.

Галерија фотографија САБОРНА ЦРКВА

САВИНДАН У СОКОЦУ

У навечерје празника у храму Светог пророка Илије - Романијског Лазарици служено је празнично вечерње.
На сам дан празника служено је празнично јутрење и у наставку Света Литургија.
Велики број присутне деце приступио је Светој Тајни Евхаристије, након чега је уследио славски обред, традиционално рецитовање светосавских пјесмица и подјела пакетића којима су се највише обрадовали они најмлађи.
По завршетку Свете Литургије у великој сали Духовног центра "Романијске Лазарице" уприличена је Светосавска приредба на којој су учествовала деца из Основне школе Соколац.
У просторијама Основне школе извршен је славски обред и уприличена трпеза љубави.

Галерија фотографија СОКОЛАЦ

НАЈАВА :

У недељу 29.јануара у организацији Црквене општине, Установе за културу и Народне библиотеке Соколац биће организовано Светодавско духовно вече

.

Свети Сава прослављен је данас и у осталим храмовима Митрополије дабробосанске.