Loading...

 

  

  Препоручујемо

 

 

 Страницу одржава05.11.2016

У СAБОРНОЈ ЦРКВИ У САРАЈЕВУ ОТВОРЕНИ ДАНИ СЛОГЕ


У храму Рођења Пресвете Богородице у Сарајеву 5. XI 2016. отворени су Дани Слоге, фестивал православне црквене музике. Фестивал Дани Слоге, иако јединствен догађај у данашњем Сарајеву, дио је ширег културног дјеловања које траје више од једног вијека. То дјеловање израз проналази у пјесми и пјевању, а смисао у нечему већем и недохватном и управо су Дани Слоге симбол потраге за тим већим и недохватним које се једнако проналази и у прошлости, и у садашњости, и у будућности, а СПД Слога из Сарајева, као ријетко ко, памти прошлост, развија садашњост, и нада се достојној будућности.
            Публика је на отварању Фестивала могла судјеловати у посебном тренутку: у 19:00 изгашена су свјетла у храму, у истом трену су се зачули први тонови Достојно јест Петра Динева, а потом су пјевачи са свијећама у рукама, пјевајући, изашли на сцену и отпјевали до краја ту композицију.
            Водитељ програма Александар Црквењаш поздравивши публику, рекао је нешто о дугој и блиставој историји СПД Слога, о настанку, раду, проблемима и радостима кроз које је друштво прошло и које и даље памти. Најбољи наставак приче о историји хора јесте прича о садашњости, а о томе је говорио диригент Стефан Мојсиловић у свом јединственом обраћању публици:
„Драги наши, добро нам дошли. Молитвама Пресвете Богородице, којој отпјевасмо прву композицију вечерас, сабрасмо се под сводовима Саборне цркве. Kао што је Бог заједница Оца, Сина и Светога Духа, и као што се Црква Христова сабира још од апостолских времена тако се и ми хорски радници као удови те Цркве сабирамо, да радост коју носимо пјевајући подијелимо са другим хоровима, а и са вама, драги гости.  Нису случајно сарајавска Слога и мостарске Гусле изабрали празник Педесетнице да се окупе на једном од првих сабрања овакве врсте давне 1895. г. и да тада поставе традицију коју ми желимо и морамо да пратимо и која нас обавезује све овдjе вечерас. Та традиција је одржала Слогу уз њене вриједне људе који су са пуно љубави и одрицања давали и уграђивали дио себе у њу“.
            Послије уводних обраћања Слога је отпјевала још Царе небесниј, композицију Јосифа Маринковића.
Потом је наступио Мушки камерни ансамбл Свети Платон Бањалучки или Источниккоји води диригент Арсен Чаркић са композицијама:
Благослови душе моја – Михаил Михаилович Иполитов-Иванов
 Јединородниј синеАлександар Тихонович Гречанинов
                        Свјати Боже – Петар Илич Чајковски
 Хвалите Имја Господње – непознат аутор
 Тропари непорочни – Павел Чесноков
 Херувимска пјесма – Павел Чесноков.

            Хор Филозофског факултета Универзитета у Источном Сарајеву под руководством диригента Јелене Чамур извео је композиције:

Богородице Дјево– византијски напјев
Тропар Светом краљу Милутину – Светислав Божић
Ноћ у Хиландару – непознат аутор
Да исправитсја молитва моја (фрагмент) - Павел Чеснаков.

            Мушки Ансамбл Сервиконнаступио је са композицијама:

Тебе појем – Стеван Стојановић Мокрањац (аранжман Kоста Манојловић)
Свјете тихиј – кијевски напјев  (аранжман Сергеј Алексијевич Зајцев)
Свјати Боже - Стеван Стојановић Мокрањац.

Пјесму Свјати Боже Стевана Стојановића Мокрањца Сервикон отпјевали су заједно са мушким члановима Слоге.

                На самом крају свечаности отварања Дана Слоге наступио је Камерни хор Смјера за црквену музику и појање Музичке академије Универзитета у Источном Сарајеву под руководством Рада Радовића са композицијама:

Агиос о Теос – Исаија Србин
Во царствији Твојем– Монахиња Јулијана (Денисова)
Догматик 2. глас– Kорнелије Станковић
Достојно јест – Kорнелије Станковић
Блажен муж – напјев Kијевско – Печерске лавре
(соло: Стефан Мирковић, тенор).

            Дани Слоге, као и све манифестације, није било могуће одржти без помоћи Другог и других, па су и на дан отварања уручене захвалнице, а заједничко пјевање остаје као крајња захвалница свима присутним и одсутним који увеличаше овај велики догађај.

текст: Огњен Тодоровић
фотографија: Фото Васке - Источно Сарајево