Loading...

 

  

  Препоручујемо

 

 

 Страницу одржава17.10.2016

ЕПИСКОП ЗАПАДНО-АМЕРИЧКИ МАКСИМ СЛУЖИО СВЕТУ АРХИЈЕРЕЈСКУ ЛИТУРГИЈУ У АНДРИЋГРАДУ


Недалеко од ћуприје на зеленој Дрини, у цркви Светог Кнеза Лазара у Андрићграду (или Каменграду у Вишеграду) Епископ западно-амерички Максим (Васиљевић) служио је Свету литургију у недељу 16. октобра, на празник посвећен свештеномученику Дионисију Ареопагиту.
Преосвећеном Епископу је саслуживало више свештеника Епархије Дабробосанске, који служе у храмовима на подручју Вишеграда, Фоче и Рогатице. Молитвеном сабрању присуствовао је вјерни народ Вишеграда и околине.
Ослањајући се на прочитане библијске одломке, Владика је окупљенима у храму говорио о плодовима васкрсења у Христу према Апостолу Павлу: “Ако дакле васкрснусте са Христом... умртвите уде своје који су на земљи... свукавши старог човека с делима његовим, и обукавши новога који се обнавља...” Поручио је епископ: „Оставите дјела таме, порока и свега онога што вас одваја од љубави Божије“, те истакао да је циљ човјечијег живота назвати се синовима и кћерима Божијим, што се постиже кроз Свету литургију, односно дарове које нам је Христос даровао – Свето причешће.
Владика је образложио јеванђелску приповијест коју је вјерницима прочитао ђакон (Стефан) о жени Хананејки и Христовом дијалогу са особом која није била из јудејског народа. 
„Христос поштује њену личност, њену муку и бол због болесне кћери. Дирљиво је на који начин Господ призива људе себи а све у циљу њиховог спасења“, казао је епископ Максим.
Позивајући вјернике да од Бога у литургији измоле дар живота и љубави кроз свето причешће, Владика је позвао на међусобну солидарност, праштање и љубав и да по узору на Христову љубав према незнабошцима сви будемо отвореног срца за све и помажемо једни друге.
После литургије, епископ Максим је издвојио је своје вријеме за дружење са народом у историјском комплексу града чија разгледница обухвата мноштво знеменитости из средњовјековних и новијих времена, а потом се упутио ка манастиру Успенија Пресвете Богородице у Добруну, гдје је извршио помен над гробом упокојеног Митрополита дабробосанског Николаја.

РТРС:М.Андрић