Loading...

 

  

  Препоручујемо

 

 

 Страницу одржава30.08.2016

ХРАМОВНА СЛАВА У ЧАЈНИЧУ


Празник Успења Пресвете Богородице -Велика Госпојина, свечано је прослављен у Чајничу.
Велики број православних хришћана из овог и других мјеста, присуствовао је Светој Литургији поводом храмовне славе и учествовао у свечаној литији кроз град.
Деценијама у највећим искушењима и прогонима, народ овог краја је утјеху тражио у вјери и цркви, тако је и данас. 
Многи који су напустали своје родно мјесто долазе на овај дан, да захвале Чудотворној икони Чајничкој Красници што их је чувала, а уједно да се сви окупе и буду поред својих најмилијих. 
Вјерници и поклоници из свих крајева пристигли су и ове године за храмовну славу, тако да је на молитвеном сабрању учествовао вјерни народ од Суботице, Београда, Чачка, Ужица, Крушевца, Трстеника и Љубовије, заједно са вјернима из Источне Илиџе и Горњодринске регије.
Светом Литургијом је начелствовао протојереј-ставрофор Милорад Новаковић, уз саслужење десет свештеника и три ђакона.
Празничну бесједу је одржао протојереј-ставрофор др Ненад Тупеша, који је говорио да наше срце треба да буде смјестиште несмјестивога, да се у њему смјести оваплоти и роди Христос Бог, јер славећи овај велики празник, славимо и празник Успења и васкрсења људске природе који је Богородицу васкрсао и вазнео на небо, и тако је наше тијело и наша људска личност добила достојанство у Личности Христовој.
„Пресрећан сам што се поново о празницима Пресвете Богородице сабира вјерни народ на молитву пред Чајничком Красницом - рекао је протојереј-ставрофор Момир Васиљевић
Прота је додао да је ово прилика да заблагодаримо Мајци Божијој о Њеном празнику Успења и Чудотворној икони Чајничкој Красници, за помоћ, милост и за исцјељења, као и заштиту и љубав коју нам пружа Пресвета Богородица Заштитница.
Осим што Чајничани славе Велику Госпојину као своју завјетну славу, они је прослављају и као градску славу.
Од прије двадесетак година, општина Чајниче, као и црквена општина, заједно прослављају крсну славу Успења Пресвете Богородице. 
У току Свете Литургије, причестио се велики број вјерника, а причешћивало их је више свештеника. На светој литургији је умилно пјевао хор „Свети Кнез Лазар“ из Прибоја, који већ неколико година узастопно поје о храмовној слави.
Свечана литија кроз град је била украшена поред икона, чирака и барјака, предивном дјецом и омладином и побожним народом. По завршетку литије обављен је славски обред у храму, а затим преломљен славски колач Општине Чајниче и приређена славска трпеза љубави. Дуго о празнику Успења Пресвете Богородице, није било тако величанствено и молитвено сабрање у Чајничу, као ове године. Пресвета Богородице благодаримо ти за сва доброчинства, пред Твојом чудотворном иконом Чајничком Красницом.

текст Гордана Голубић