Loading...

 

  

  Препоручујемо

 

 

 Страницу одржава21.08.2016

ПРАЗНИК ПРЕОБРАЖЕЊА ГОСПОДЊЕГ ПРОСЛАВЉЕН У ЧАЈНИЧУ


Празник Преображења Господњег, свечано је прослављен у цркви Успења Пресвете Богородице у Чајничу.
У бесједи о празнику протојереј-ставрофор Момир Васиљевић је рекао да  празник  Преображење Господње, спада у дванаест  Господњих празника.
„ Господ Исус Христос, преобразио се на гори Тавору и показао Божанску славу своју. Свједоци Преображења Господњег,  били су апостоли Петар, Јаков и Јован, а уз Преображеног Господа појавили су се и старозавјетни пророци Мојсије и Илија.-каже прота Момир
Додајући да се преобрази  Господ и засја се лице његово као сунце, а хаљине његове постадоше свјетле као свјетлост.
Према његовим ријечима, онај који је створио сунце је свјетлији од сунца, јер Бог живи у неприступачној свјетлости. Зато и хаљине Христове засвјетлише као свјетлост.
„Као и приликом крштења чуо се глас Бога Оца са неба, који је говорио-“Ово је Син мој љубљени, који је по мојој вољи, њега слушајте“. Уплашени ученици падоше ничице на земљу, Исус их дохвати и рече устаните и небојте се. Када подигоше очи никога не видјеше, до Исуса сама. И када силажаху са Горе, заповједи им Исус говорећи: „Никоме не казујте шта сте видјели, док Син Човјечији из мртвих не васкрсне“- објашњава  прота Момир.
Прота је додао, браћо и сестре,ето како  јеванђелист Матеј свједочи о истинитом догађају Преображења Христовог и наводи свједоке, Славе Божје.
„Празник преображења поучава и нас, да се преображавамо и постанемо Христови ученици, обогаћени и наоружани, Хришћанским врлинама, вјером, надом и љубављу, а да се очистимо од сваке прљавштине и гријеха“-бесједи нам прота.
Још   је додао да се о Преображењу свјештава грожђе и виногради, да би заблагодарили Христу на његовим даровима, а највећи дар јесте сједињење са живим Христом, у светој тајни причешћа, под видом хљеба и вина.
„Наш православни народ каже да се о Преображењу мјења и гора и вода, а како онда да се не промјенимо ми да постанемо бољи људи и бољи православни хришћани“-наглашава протојереј Момир.
у цркви се причестио велики број вјерних,  поготово омладине и дјеце, а по завршеној Светој литургији, свима је подјељена нафора и освећено Преображенско грожђе.

Гордана Голубић