Loading...

 

  

  Препоручујемо

 

 

 Страницу одржава13.08.2016

ОСВЕЋЕН ОБНОВЉЕНИ ХРАМ РОЂЕЊА ПРЕСВЕТЕ БОГОРОДИЦЕ У ХАЏИЋИМА


У суботу 13. августа 2016. године, Епископ захумско-херцеговачки и приморски и Администратор Митрополије дабробосанске господин Григоријe је извршио освећење обновљњбог храма Рођења Пресвете Богородице у Хаџићима и служио је Свету Архијерејску Литургију уз саслужење и присуство свештенства и монаштва из више Епархија Српске Православне Цркве.
После Свете Литургије за све присутне је уприличена трпеза љубави и културно умјетнички програм.
За удружења и појединце који су се истакли приликом обнове храма додјељена су признања Митрополије дабробосанске и Црквене општине.
У својој бесједи Епископ Григорије је истакао да не смијемо заборавити ко смо, одакле смо, у шта су вјеровали наши стари, како су живјели! Наш народ је увијек проповиједао добро на овим просторима - да волимо свакога.
Храм посвећен Рођењу Пресвете Богородице у Хаџићима је 1936. године осветио тадашњи Митрополит дабробосански, Свети свештеномученик Петар (Зимоњић) . Ове године када је обиљежен и јубилеј 80. година од освећења храма у Хаџићима извршено је освећење обновљеног храма , који је настрадао у последњој офанзиви и бомардовању 1995. године након чега је услиједио и егзодус српског живља из Сарајева и околних мјеста.
Расељени хаџићани нису могли допустити даље пропадање свог храма, те се тако и изњедрила и остварила идеја о прикупљању средстава за обнову.
Онако како смо се расули по бијелом свијету, тако смо и сакупљали прилоге - рекао је предсједник грађевинског одбора Видомир Бандука.
Данас у Хаџићима српског становништва скоро да и нема, од предратних 6.500 у Хаџиће се вратило свега десетак, углавном старијих људи.
Обновљени храм је нада да ће они који су отишли из Хаџића бар чешће свраћати у завичај.

БЕСЈЕДА ЕПИСКОПА ГРИГОРИЈА