Loading...

 

  

  Препоручујемо

 

 

 Страницу одржава25.11.2015
СЛАВА КАПЕЛЕ УКАЗНЕНО ПОПРАВНОМ ЗАВОДУ "КУЛА"

На дан празника, светог краља Стефана Дечанског, 24. новембра, прослављена је крсна слава затворске капеле у Казнено – поправном заводу „ Кула“ у Источном Сарајеву.
Свету литургију служили су свештеници митрополије дабробосанске , протојереји-ставрофори Војислав Чаркић, Ранко Билинац и Миломир Ковач, и јереји Душко Лаловић и Младен Дробњак.
У приступној бесједи на светој литургији присутном народу, обратио се протојереј – ставрофор Ранко Билинац, који је између осталог нагласио дa св. краљ Стефан Дечански све муке, све тешкоће, подносио са благодарношћу Богу за све оно што му се догађало. Његов страдалнички живот могли би сажети у неколико ријечи – а те ријечи би биле: трпљење, смирење, истинољубивост, праведност и храброст, али нада све истинска и снажна вјера у најсветијег Богочовјека – Христа, за нас Распетог и ради нас Васкрслог.Као плод ове вјере, и захвалности Богу што му је вратио вид изникли су Високи Дечани као божански крин, цвијет Богом засађен и светитељевом руком заливан, који је постао и остао свеза између неба и земље – и остаће то до другог и славног Христовог доласка.
Гоњен од рођеног оца и рођеног сина и нападан од брата, све је побиједио смирењем, трпљењем и чудесном храброшћу и светом вјером православном. А онда задобио награду и себи и свима који су га вољели, па и онима који то нису. Непрестано загледан у будућност која је преображени свијет, Царство Божије, успио је да надјача и надиђе сва искушења и невоље у прошлости. Знамо, из његовог живота и мученичког страдања знамо, да је највиша вриједност, и једина свевриједност његовог земаљског царства, био Једини Истинити Бог свих свјетова – Господ Исус Христос, и служба Њему и љубав к Њему.
Духовни значај празника светог краља Стефана Дечанског је у томе, што он већ вијековима сабира вјерни народ око своје задужбине,  која свијетли пут „ насагориве купине“ указујући духовни пут ка Царству Небеском. Он је тврђава и заштита своје свете обитељи дечанске. Његове свете мошти су богомдано чудотворно љечилиште, које лијечи од свих душевних и тјелесних болести оне који му са вјером, молитвом и надом прибјегавају.
На светој литургији били су присутни представници Града Источно Сарајево, општине Источна Илиџа, Центра јавне безбједности Источно Сарајево, Управе казнено- поправног завода, као и лица која издржавају казну затвора.
После ломљења славског колача, уприличена је трпеза љубави у ресторану „ Кула“.