Loading...

 

  

  Препоручујемо

 

 

 Страницу одржава17.11.2015
АКТИВНОСТИ СРПСКОГ ПЈЕВАЧКОГ ДРУШТВА СЛОГА ИЗ САРАЈЕВА

Српско пјевачко друштва "СЛОГА" из Сарајева прославило крсну славу, а у мјесецу октобру је оджан "Концерт српске хорске музике" у Саборној цркви у Београду.

Дана 08.11.2015 Српско пјевачко друштва "СЛОГА" из Сарајева прославило крсну Св. великомученика Димитрија.

Свечано прослављена Крсна слава нашег Друштва, Свети Димитрије Солунски! 
Уз помоћ студената Смјера за црквену музику и појање Музичке академије из Источног Сарајева, отпјевана је Света Литургија и са свештенством Саборне цркве преломљен славски колач. Славље је настављено у згради Митрополије Дабробосанске уз пригодан програм. Као и сваке године, чланови Слоге са посебном љубављу и жртвом дочекују Славу хора, а осим лијепог пјевања, припремили су богату трпезу за све госте. На многаја љета!"

17.10.2015 у Саборној цркви у Београду, Српско пјевачко друштва "СЛОГА" из Сарајева одржало је "Концерт српске хорске музике" .

''Заиста је тешко придобити београдску публику, сигуран сам и у име свих нас говорим, да сте нас све придобили вашим појањем вечерас'', ријечи су Његовог Преосвештенствa Eпископа топличког Арсенија, којима је одушевљено поздравио наступ Српског пјевачког друштва ''Слога'' у Саборној цркви у Београду. 
Уз благослов Његове Светости Патријарха српског Иринеја, у суботу 17. октобра 2015. године бројна публика уживала је у цјеловечерњем концерту српске, са освртом на византијску и руску црквену хорску музику. Концерт је организован у сарадњи са Министарством спољних послова Србије и Управом за сарадњу са Дијаспором и Србима у региону. На репертоару су се нашла дјела Стевана Мокрањца, Корнелија Станковића, Марка Тајчевића, Петра Динева, Сергеја Рахмањинова, архиепископа Јонатана, Ирине Денисове и других. Својим соло изведбама концерт су употпунили и Милица Вучуревић (сопран) и Стефан Мирковић (тенор), студенти јединственог смјера за Црквену музику и појање на Музичкој академији Универзитета у Источном Сарајеву.
Ово је био први наступ хора ''Слога'' у Београду још од 1997. године. Стефан Мојсиловић, млади диригент овог аматерског састава, истакао је да тежи ка повезивању вишегласне и једногласне хорске традиције, као будућег модела препознатљивости појачке музике код слушалаца. Домаћин Српском пјевачком друштву ''Слога'' био је хор Саборне цркве, Прво београдско певачко друштво, у чијим је просторијама након концерта настављено дружење чланова ова два хора. 
Наредног дана, 18. октобра, ''Слога'' је у Саборној цркви пјевала на Светој Литургији, чиме је заокружено гостовање овог хора у Београду. Након поздрава са протојерејем-ставрофором Петром Лукићем и протођаконом Радомиром Перчевићем, хор ''Слога'' се запутио у Раковицу, одакле је, посјетивши манастир и поклонивши се гробу блаженопочившег Патријарха српског Павла, препун позитивних утисака наставио пут ка Сарајеву.
Српско пјевачко друштво ''Слога'' броји четрдесетак редовних и ванредних чланова, који својим извођењима редовно обогаћују музички и културни живот града Сарајева. Овај хор је кроз дугу и богату историју стасао у високо котиран аматерски састав који се бави и такмичарским активностима те остварује запажене успјехе.