Loading...

 

  

  Препоручујемо

 

 

 Страницу одржава15.11.2015
ЦРКВЕНА ОПШТИНА ИСТОЧНО НОВО САРАЈЕВО ОРГАНИЗОВАЛА ДЈЕЧИЈЕ РАДИОНИЦЕ

Православна омладина из Источног Сарајева на Радионици анимираног филма на међународном филмском фестивалу ''Први кадар''

На деветом међународном филмском фестивалу "Први кадар" који је одржан од 6. - 12. новембра у Источном Сарајеву, Српска православна црквена општина новосарајевска је у сарадњи са организатором фестивала Првим кадром из Источног Сарајева,  организовала Радионицу анимираног филма под називом "Душа човјека". Радионицу је водио Студио цртаног филма "СЦФ 98" из Ниша, а полазници радионица били су ученици основних и средњих школа, православна омладина из Источног Сарајева, као и дјеца са посебним потребама из Удружења "Вратите нам осмјех". Полазници су имали прилику да се упознају са техником анимације и процесом израде анимираног филма, а као резултат петодневног рада настао је кратки анимирани филм о Рођењу Христовом под називом "Извор живота" . 10. новембра у Културном центру Источно Сарајево, одржана је промоција Радионице анимираног филма и приказана је радна верзија анимираног филма "Извор живота", а полазници су добили дипломе о учешћу на Радионици анимираног филма.

Ово није прва радионица оваквог типа коју организује црквена општина новосарајевска, тако је у парохијском дому при цркви Светог Ђорђа одржана иконописачка радионица поводом празника Покрова Пресвете Богородице, за полазнике ликовне секције Основне школе "Свети Сава" из Источног Новог Сарајева. Радионицу је водила иконописац Александра Клисура уз помоћ наставнице ликовне културе Мирјане Стефановић и вјероучитеља Милоша Драшковића. У првој од три предвиђене радионице , иконописац Александра Клисура је ученицима показала  основе иконописања и провела их  кроз фазе настанка иконе. Након тога ученици су добили прилику да сами насликају икону , гдје су показали изузетан таленат, а започете радове ће довршити у наредним радионицама.
По завршетку радионице сви  учесници су добили на  поклон по једну илустровану збирку пјесама Оријане Ливопољац "Гдје Господ живи" .
Ова радионица је подржана од стране  организације " World vision BiH", која је обезбиједила прибор за сликање ,послужење за дјецу и збирке пјесама.