Loading...

 

  

  Препоручујемо

 

 

 Страницу одржава04.11.2015
ПОКЛОНИЧКО ПУТОВАЊЕ У ЈАШИ - САРАЈЕВСКИ ВЈЕРНИЦИ ПОКЛОНИЛИ СЕ МОШТИМА СВЕТЕ ПЕТКЕ

Стара Црква на Башчаршији и ЦО Сарајево, заједно са својим свештенством,   од 22. до 25. октобра, организовала је и  извела поклоничко путовање у град Јаши    ( Румунија ), моштима Свете Петке Параскеве.
С обзиром да је света Петка веома поштована у нашем народу, и да се јавила оваква жеља код вјерног народа, наша Црква је одлучила да изведе овакво путовање.
У сарадњи са Глобтуром, поклоничка група је чинила двадесет шест вјерника, а испред цркве свештеник Велимир Дивљановић као духовник групе, вјероучитељ Небојша Коларић и кустос музеја Старе Цркве Делибор Кајевић.
Жеља нам је била првенствено да се поклонимо моштима светитељке, али смо успут обогатили наше путовање. Обишли смо на почетку град Брашов са његовим знаменитостима, гдје смо могли видјети чувену Црну Цркву (рум. Biserica Neagra), лутеранску цркву саграђену у готском и ренесансном архитектонском стилу, као и друге знаменитости старог језгра града.
У граду Јашију смо одсјели у хотелу Континентал, недалеко од цркве, гдје су мошти светитељке. У поподневним сатима поклонили смо се моштима свете Петке и присуствовали вечерњим богослужењима.
Захваљујући румунском свештенику Раду Валеријану, омогућено нам је да служимо Свету Литургију сутрадан у Саборном храму Молдавске митрополије, гдје и почивају мошти, још од XVIII вијека. Наши поклоници су се причестили и на тај начин смо употпунили наше поклоничко путовање.
У повратку из Румуније, према плану путовања, посјетили смо фрушкогорске манастире Велику Ремету и Крушедол и поклонили се овим великим српским светињама.
На крају смо обишли етно село Станишић у Бијељини, и направили одмор и ручак у ресторану Глобус у Дворовима.
Битно је напоменути да су поклоници у току путовања са наше стране увијек имали благовремену информацију и са духовног и са историјског аспекта о томе шта се обилази као и о самом духовном смислу оваквих путовања и наравно подаци везани за саму светитељку.
Поклоници су се веома задовољни и духовно обогаћени вратили у Сарајево.