Loading...

 

  

  Препоручујемо

 

 

 Страницу одржава

26.01.2012
У БАЊАЛУЦИ ОТВОРЕНА ИЗЛОЖБА РАДОВА ИКОНОПИСАЧКЕ ШКОЛЕ САБОРНОГ ХРАМА У САРАЈЕВУ


Бањалука, изложба икона

У галерији „Удас“ у Бањалуци у сриједу, 25. јануара, отворена је изложба радова иконописачке школе Саборног храма Рођења пресвете Богородице у Сарајеву под називом „Поглед у вјечност“.

На изложби, која је отворена у част Светог Саве, и која на симболичан начин представља мост између Источног Сарајева и Бањалуке, представило се 28 полазника школе.

Изложбу је отворио доцент фрескописа на Академији Српске православне цркве за умјетност и консервацију у Београду Горан Јанићијевић, који је уз старјешину Саборног храма јереја Борислава Ливопољца, један од најзаслужнијих за готово трогодишњи успјешан рад школе иконописања.

Јанићијевић је за Информативну службу Митрополије дабробосанске изјавио да је изложба, која ће бити отворена до 10. фебруара, пресјек рада школе исконописања од њеног оснивања до сада.

„Сегментарно ће бити приказани радови са свих досадашњих изложби, чак и они везани за Косово“ – истакао је Јанићијевић.

Према његовим ријечима, тематски дио изложбе су ликови апостола, што треба да подсјећа на рани живот цркве и да је то у контексту очекивања јубилеја 1.700 година Миланског едикта када је донесен указ о толеранцији вјера којим се хришћанство изједначава са свим осталим религијама.

„Први период од три вијека везан је за мучеништво цркве. Интересантно је да је по броју мученика 20. вијек превазишао прва три вијека и тако имамо психолошку везу са тим првим периодом“ – рекао је Јанићијевић и додао да је изложба отворена у навечерје празника Светог Саве који се код Срба традиционално прославља у институцијама образовања и културе.

Он је истакао да је изложба радова у Бањалуци у част Светога Саве први искорак из средине гдје су радови настали и до сада излагани.

„Сарајево и Бањалука показују сродност на нивоу урбане али и славне хришћанске повијести која јесте обиљежена крвљу мученика. И Бањалука и Сарајево дали су епископе мученике – Бањалука светог Платона, а Сарајево светог Петра Дабробосанског и светог Варнаву Сарајевског који ће бити представљени на овој изложби“ – рекао је Јанићијевић.

Према његовим ријечима, намјера је да изложбе радова школе иконописа из Источног Сарајева, чијих је око 30 сталних полазника осликало више од 100 радова, буду одржане и у другим мјетстима Републике Српске, Србије, па и шире.

Он је подсјетио да школа иконописања сваке године одржи изложбу поводом 11. марта, датума када су 2004. године на Космету страдали Срби и њихово историјско и духовно наслијеђе.