Loading...

 

  

  Препоручујемо

 

 

 Страницу одржава

26.01.2012
МИТРОПОЛИТ НИКОЛАЈ УПРИЛИЧИО СВЕТОСАВСКИ ПРИЈЕМ


Сарајево, Светосавски пријем

Његово високопреосвештенство митрополит дабробосански господин Николај је у четвртак, 26. јануара, поводом прославе Светог Саве – првог архиепископа и просвјетитеља српског – уприличио традиционални Светосавски пријем у својој резиденцији у згради Митрополије дабробосанске у Сарајеву за представнике цркава и вјерских заједница, власти Републике Српске, БиХ и Федерације БиХ, дипломатског кора, међународне заједнице и јавног и културног живота.

Митрополит Николај је у пригодној бесједи говорио о животу и дјелу Светог Саве, истакавши да је Свети Сава велика и значајна личност у историји Српске православне цркве /СПЦ/ и српског народа.

Подсјетивши да је Свети Сава изненада напустио свјетске ствари и отишао на Свету Гору, гдје се и замонашио, митрополит Николај је напоменуо да је овај светитељ подигао многе манастире и створио од њих културне и просвјетне центре.

"Свети Сава је изборио независност СПЦ 1219. године и посвећивао и постављао епископе на новоосноване епархије. Био је први архиепископ са сједиштем у манастиру Жичи, а два пута је посјетио Свету Земљу", рекао је митрополит Николај.

Свeти Сaвa биo je први српски aрхиeпискoп, свeтитeљ и прoсвјeтитeљ. Биo je нajмлaђи син вeликoг жупaнa Стeфaнa Нeмaњe, крштeн кao Рaсткo, a кaдa сe зaмoнaшиo узeo je имe Сaвa. Рaсткo сe нa Свeтoj Гoри зaмoнaшиo упркoс снaжнoм прoтивљeњу рoдитeљa кojи су му нaмијeнили влaдaрску мисиjу.

Њeгoвим устoличeњeм зa aрхиeпискoпa 1219. гoдинe утeмeљeнa je и сaмoстaлнa Српскa прaвoслaвнa црквa. Зajeднo сa oцeм Стeфaнoм, зaмoнaшeним кao Симeoн, Свeти Сaвa je oснoвao Хилaндaр и изгрaдиo joш 14 мaнaстирa и тaкo oстao зaбиљeжeн кao ктитoр првe српскe духoвнe зajeдницe нa Свeтoj Гoри.

Прeминуo је 1235. гoдинe у бугaрскoм грaду Трнoву.