Loading...

 

  

  Препоручујемо

 

 

 Страницу одржава09. 07. 2015.
НА СОКОЦУ ЗАВРШЕНА МАНИФЕСТАЦИЈА „ВИДОВДАНСКИ ДАНИ – РОМАНИЈСКО КОСОВО“

Завршна свечаност осмодневног програма духовне и културне манифестације „Видовдански дани – Романијско Косово“ одржана је у недељу по Видовдану, 5. јула, у порти храма Светог пророка Илије у Сокоцу - Романијске Лазарице.

Након вечерњег богослужења у храму и литије, обављен је славски обред, а потом је у порти испуњеној вјерницима одржана Видовданска духовна академија.

Присутни су имали прилику да чују бесједу старјешине Саборне цркве у Сарајеву и професора на Богословском факултету у Фочи протојереја-ставрофора др Владимира Ступара, који је говорио о поимању Царства небеског, истакавши да опредјељење за Царство небеско не значи да ћемо се преселити из овога свијета у неки нови духовни свијет.

„То значи да смо утемељени у живом и истинитом Богу, оном који јесте у Сину Његовом Јединородном, примивши благодат Духа Светога и познавши Бога као Оца нашег небеског. Зато опредјељење за Царство небеско није ништа друго до живот у Христу,“ рекао је Ступар.

Он је додао да је, као што кажу наши свети оци, Царство небеско нешто што је на дохват руке, јер је Бог са нама.

„Ако тако разумијемо Царство небеско, ако тим царством живимо, ако је оно у нама и ми у њему, онда наше опредјељење за Царство небеско јесте наш свакодневни живот у молитви, покајању, посту, у праштању, у свим хришћанским врлинама, у љубави према Богу и једни према другима,“ нагласио је отац Владимир.

Прота Ступар је нагласио да ће се открити да смо небески народ, не зато што нас стално убијају или што се супротстављамо злу овога свијета, па у том супротстављању најчешће и страдамо, него управо што ми живимо Царством небеским и зато што Бога носимо у себи, зато што је истина у нама, те подсјетио на жртвовање за Царство небеско српске војске на челу са кнезом Лазаром на Косову пољу.

Публика је потом чула пјесму глумца Александра Матића из Сремских Карловаца, коју је написао у Сокоцу инспирисан стиховима Јована Дучића и Лазе Костића из њихових познатих пјесама Ave Serbia и Santa Maria della Salute, док је пјесму Јована Дучића Ave Serbia говорио соколачки пјесник Миланко Боровчанин Ромсок.

Наступили су гуслари Милован Радовић и Његош Пржуљ, који је промовисао пјесму о страдању становника насеља Лазе у Другом свјетском рату.

Романијску пјесму запјевали су чланови изворне групе „Плави Невен“ из Фоче, а публика је уживала у наступу најмлађих и најстаријих чланова КУД-а „Романијска луча“, а потом су публику забављали народном и забавном пјесмом Игор Дебелногић, Немања Тодоровић и Соња Марковић.

Премијерно је приказан и филм „Соколац - срце Романије“ аутора Вање Борисогљебског.

У завршној ријечи Видовданске духовне академије протојереј-ставрофор Борис Бандука рекао је да ће се обиљежавање Видовдана наставити и трајати док је Срба и док Срби вјерују у Косовски завјет.

„Управо наша окупљања и сабрања ових дана јесу потврда Косовског завјета. Овим желимо да кажемо прецима и потомцима да је 'земаљско за малена царство, а небеско увијек и довијека,“ рекао је Бандука и захвалио свима који су учествовали и помогли реализацију велике духовне и културне манифестације „Видовдански дани - Романијско Косово“.

Обиљежавање Видовдана на „Романијском Косову“ отпочело је у јеку ратних дешавања у БиХ, 1993. године и од тада до данас траје и развија се окупљајући народ и подсјећајући на важност Видовданског завјета за српски народ.

Овогодишњи осмодневни програм осмишљен је и организован од стране Српске православне црквене општине у Сокоцу, заједно са Установом за културу „Перо Косорић“ , Књижевним клубом „Романија“ и Удружењем жена „Соколица“, док су финансијску помоћ упутили Општина Соколац и Град Источно Сарајево.

Посебна захвалност припада међународној хуманитарној организацији Ворлд Вижн (World vision), која је Црквеној општини у Сокоцу овом приликом донирала шест великих сунцобрана, а за око 300 дјеце која су учествовала у програму обезбиједила слаткише.

У оквиру програма, по двадесет трећи пут Соколац је на Видовдан био домаћин Видовданским пјесничким сусретима, у коме су учествовали руски пјесник Валериј Латињин, Благоје Баковић из Врбаса, Недељко Бабић из Милића, Миленко Јевђевић и Божидар Станар из Рогатице, те Милутин Савчић из Хан Пијеска.
Своје стихове говорили су и Радислав Ћивша, Момир Јоловић и Миланко Боровчанин са Сокоца, као и Недељко Зеленовић из Пожеге и Слободан Ристовић из Ужица.

У порти храма Романијске Лазарице организована изложба народних рукотворина. Посјетиоци су имали прилику да виде различите технике ручног рада, које осликавају традицију нашег народа, од декупаж технике, тканих и хекланих предмета, до израде накита од природних и других материјала. Учешће у изложби имали су Удружење жена „Сноп“ Гучево из Рогатице, Удружење жена „Соколица“, Удружење „Подршка“, Удружење „Аурора“ из Сокоца и остали.

У оквиру духовне свечаности „Видовдански дани“ публици се представио Дјечији хор „Пресвета Богородица Тројеручица“, а грађани Сокоца присутни гости имали су прилику да погледају и наступ плесног клуба „Ника“. Након музичког и плесног приказан је руски филм „Острво“ редитеља Павела Лунгина, који је 2006. године проглашен за најбољи руски филм.

Одржано је и вече поезије на којој су стихове говорили соколачки пјесници. Наступили су и чланови Гусларског друштва „Романија“, а на репертоару љетњег биоскопа нашла се монодрама „Сремац, браца мој“ Александра Матића из Сремских Карловаца.

Сокочанка и учесница музичке емисије „Пинкове звездице“ Соња Марковић одржала је концерт народне и забавне музике, а на гитари ју је пратио Бојан Боровчанин, ученик средњошколског центра „Василије Острошки“ Соколац. У паузи концерта, публику су забављале Јована Бољанић и Бобана Лалић, које су извеле драмски приказ Душка Радовића „Женски разговор“.

На гусларској вечери публици су се представили чланови Гусларског друштва „Романија“ Жељко и Рајко Тодоровић, Петроније Чолаковић, Милован Радовић, Александар Томчић, Његош Пржуљ и Новак Боровчанин. Монодраму „Шути, Анђо“ говорила је Зорица Мирјанић, а приказан је и руски филм „Свештеник“.