Loading...

 

  

  Препоручујемо

 

 

 Страницу одржава

27.01.2012
У СВИМ ХРАМОВИМА МИТРОПОЛИЈЕ ДАБРОБОСАНСКЕ ПРОСЛАВЉЕН СВЕТИ САВА


Сарајево, Свети Сава

У свим храмовима Митрополије дабробосанске у петак, 27. јануара, на пригодан начин прослављен је велики православни српски празник Свети Сава – први српски архиепископ и просвјетитељ.

У Саборном храму Рођења пресвете Богородице у Сарајеву традиционално је, након Свете литургије, одржан Светосавски програм који су припремили ученици првих и других разреда Основне школе „Петар Петровић Његош“ из Источне Илиџе.

У току литургије, коју су служили старјешина Саборног храма јереј Борислав Ливопољац и главни свештеник у Оружаним снагама БиХ јереј Митар Млађеновић, причешћен је велики број дјеце.

Обављен је и славски обред у оквиру којег су свештеници преломили славски колач са ученицима.

У пригодној бесједи присутним ђацима, њиховим учитељима и родитељима јереј Ливопољац је истакао да је Свети Сава извадио прву личну карту српског народа и да од њега знамо ко смо, коме припадамо и како се зовемо.

„Свети Сава је одредио крст којим се крстимо, језик којим говоримо, писмо којим пишемо, пут којим идемо“ - рекао је Ливопољац и додао да је за свештенике и православне Србе живот Светог Саве био и остао узвишени узор и углед како треба да вјерују и поступају.

Он је нагласио да је Свети Сава путеводитељ, бриговођа и савјесник српског народа.

Ливопољац је навео да сложеност лика Светог Саве превазилази могућности једнога човјека да проникне у дубину, висину и богатство његове богомдароване личности, тако да је тешко рећи све о Светом Сави, а да се нешто не својом вољом заборави или пренебрегне чиме се може тешко огријешити о светињу лика Светог Саве.

„Свети Сава није историја, није прича, легенда или мит којег се једном или два пута годишње сјећамо, он је залог наше вјере у Христа као Спаситеља и Избавитеља – он је наш свакодневни учитељ и заступник пред Васкрслим Господом“ – нагласио је Ливопољац.

Он је подјестио да Свети Сава, руковођен Духом Светим, није чинио своме отачаству услуге које су биле на штету другима.

„Напротив, свет човјек све чини из љубави и своје ученике тако васпитава да љубе једни друге. Светитељ је улио у биће народа љубав према другим народима, стога љубав према Светом Сави није ништа мање него излив народне душе која грли и прашта и жели да са свима живи у миру“ – рекао је отац Борислав.

Како је рекао, Свети Сава се трудио да просвјети и освијести свој род у Христу, зато му је тешко падало када би се владари, српски краљеви одрицали исправног пута залазећи дубоко у погубност овосвјетске политике.

„Генијалност Светог Саве види се у многостраности његовог рада и у квалитету онога што је пружао. Светог Саву видимо као оснивача и утемељивача српске цркве, способног организатора и законодавца, као великог ктитора који је оставио задужбине у Србији, на Светој Гори, у Цариграду, Солуну и Палестини - задужбинару који је украсио свијет“ – истакао је Ливопољац.

Он је подсјетио да су дјелом Светог Саве у Христу освећене и српска просвјета, школа, култура, држава и народ.

„На томе је Свети Сава даноноћно радио за живота свог у овом свијету, на томе непрекидно ради и из оног свијета кроз све праве Србе, који његов животни идеал и програм остварују истрајно, из покољења у покољење, из вијека у вијек, све док траје рода српског“ – рекао је Ливопољац.

Према његовим ријечима, без обзира на вијекове који нас дијеле од њега, Свети Сава је присутан у нашој свакодневици, видимо га у Цркви, у школи, у болници, у књигама, у пјесмама, у народној мудрости.

„Гдје год да има Срба има Светог Саве, било да су у својој или у туђој земљи. Ако се одрекне Светог Саве - одрекао се себе, одриче се постојања које му је Богом благословено“ – констатовао је Ливопољац.

Дјеци присутној у цркви подјељено је више од 230 светосавских поклон-пакетића, а око 15 је дато дјеци из Удружења за дјецу ометену у развоју „Вратите нам осмијех“ из Источног Новог Сарајева.

Литургија и Светосавска академија одржана је у Старој православној цркви на Башчаршији којој је присуствовало око 50 ученика Основне школе „Јован Дучић“ из Касиндола, општина Источна Илиџа.