Loading...

 

  

  Препоручујемо

 

 

 Страницу одржава

4.03.2012
У РОМАНИЈСКОЈ ЛАЗАРИЦИ ОДРЖАНО ПРЕДАВАЊЕ О ЗНАЧАЈУ ПОСТА ЗА САВРЕМЕНОГ ХРИШЋАНИНА


Соколац, духовно вече у Недељу другу поста

У Другу недјељу Часног поста, 11. марта, у просторијама Духовног центра храма Светога пророка Илије - Романијске Лазарице у Сокоцу, презвитер мр Владимир Ступар одржао је предавање о теми „Значај поста за савременог хришћанина“.

Отац Владимир је у свом излагању рекао да је пост, као заповијест Божија, веома значајан и библијски утемељен позив, јер од човјека тражи да одговори даром слободе на учешће у животу са Богом.

Он је истакао да пост није само људски напор да се приближи Богу већ да представља одговор на Божји призив.

„Вјера као дар Божји и призив човјеку да се обрати Богу и позна Господа представља основ сваке дјелатности на путу ка Богу и сусрету са њим, па према томе и поста и уздржања као начина живота“ – рекао је отац Владимир.

Наглашавајући да пост има дубоку васпитну улогу, јер нас учи како да се односимо и како да живимо у заједници, отац Владимир је појаснио да нам то указује да човјек, као еклисијално и биће заједнице, пројављује себе увијек у односу са другим и другачијим од онога што није он, а то значи да не може да живи без односа са другим.

Говорећи о улози поста у правилном приступу Светој Тајни покајања, он је навео да можемо рећи да је покајање, као и сав живот у Цркви, неодвојиво од Свете Литургије.

„Измирење са Црквом у Господу Исусу Христу одувијек је био смисао покајања, а то измирење је немогуће без тражења опроштаја“ – рекао је отац Владимир.

Према његовим ријечима, пост нас припрема да се одрекнемо трулежне хране, покајање нас припрема да затражимо опроштај од свих без изузетка, а Евхаристијски хљеб који једемо нас сједињује са Христом који нас усиновљава Духом Светим Богу Оцу.

„То значи да пост, молитва, покајање и уопште живот у Цркви као и сама Црква, као и сви аспекти црквеног живота у које спадају јеванђелске заповијести и врлине не могу бити ван Литургије. Сав наш живот треба да извире из Литургије и да се остварује у вези са Литургијом да би се научили живјети са Богом и једни са другима у вјечној заједници незалазног Царства Божијег, тј. Цркви, васпитани и укријепљени благодаћу Светога Духа“ – констатовао је отац Владимир.

Прије предавања је у храму Светог Пророка Илије – Романијској Лазарици служено вечерње богослужење.