Loading...

 

  

  Препоручујемо

 

 

 Страницу одржава

26.04.2012
ПАТРИЈАРХ СРПСКИ ИРИНЕЈ У СЕПТЕМБРУ У САРАЈЕВУ


Сарајево, најава мировне конференције

Његова светост патријарх српски господин Иринеј требало би да у септембру ове године борави на подручју Митрополије дабробосанске.

Како је најавио Његово преосвештенство епископ бачки др Иринеј, патријарх Иринеј предводиће делегацију Српске православне цркве на великом међународном скупу „Свјетски сусрет за мир“, који ће од 9. до 11. септембра бити одржан у Сарајеву.

Владика Иринеј је рекао у Сарајеву, на представљању овог интернационалног сусрета, који је оцијењен као највећи религијски и политички догађај у БиХ од посљедњег рата до данас, у организацији заједнице „Светог Егидија“ из Рима, да се очекује да на њему учествују и великодостојници осталих православних цркава у свијету.

Говорећи о главној теми овог великог скупа - миру, владика Иринеј је истакао да када вјерски представници говоре о миру, они тај мир не схватају на површински начин као пуко одсуство рата, него мир схватају изнутра као животни квалитет који у себи садржи све оно друго што одсуство рата може и треба да донесе.

„То значи изградњу аутентичних, човјека достојних односа међу народима и обезбјеђивање живота у слободи и миру“ – рекао је епископ Иринеј.

Господин Иринеј истакао је да се мир у свим религијама схвата на позитивнији и конструктивнији начин, као духовна реалност која одсуство рата – ту негативну димензију – надопуњује позитивним садржајима, духовним стваралаштвом, узајамношћу, солидарношћу, међусобним прихватањем без обзира на све различитости које међу њима постоје.

„Зато је од давнина приликом сусрета поздрав био `Мир теби`. Та суштина мира је нешто што је надахнуло организаторе да ораганизују овај скуп. Очекујем да ћемо се сви молити за мир из дубине душе, а не лицемјерно, али и добити поруке и надахнуће које ће нам помагати да се залажемо за мир у оквиру својих могућности“ - нагласио је владика Иринеј.

На конференцији за новинаре, поред епископа бачког др Иринеја, учествовали су и надбискуп врхбосански Винко кардинал Пуљић, предсједник Бискупске конференције Умбрије и заједнице "Светог Егидија" бискуп Винћенцо Паља, представници исламске и јеврејске заједнице у БиХ, Емир Ковачевић и Елма Софтић-Кауниц, те генерални секретар заједнице "Светог Егидија" проф. Алберто Кватрући и амбасадор Италије у БиХ Рајмондо де Кардона.