Loading...

 

  

  Препоручујемо

 

 

 Страницу одржава

18.05.2012
БОГОСЛОВСКИ ФАКУЛТЕТ И БОГОСЛОВИЈА У ФОЧИ ПРОСЛАВИЛИ КРСНЕ СЛАВЕПравославни богословски факултет и Богословија у Фочи прославили су у суботу, 12. маја, на православни празник светог Василија Острошког, своје три славе - славу свих школа светог Саву, јер се 10. маја обиљежава спаљивање моштију светог Саве на Врачару, крсну славу Богословског факултета светог Василија Острошког и крсну славу Богословије светог Петра Дабробосанског, којег су на овај датум ухапсиле усташе у Другом свјетском рату и када почиње његово страдање.

Светом архијерејском литургијом у храму посвећеном светом Василију Острошком и светом Петру Дабробосанском, у кругу Богословије и Богословског факултета у Фочи началствовао је протојереј-ставрофор Милорад Љубинац, архијерејски замјеник Његовог високопреосвештенства митрополита дабробосанског господина Николаја, уз саслужење више свештеника Митрополије дабробосанске и гостију из других епархија.

На Литургији је одговарао Камерни хор Музичке академије из Источног Сарајева под руководством мр Радa Радовића.

Након што је прочитано Јеванђеље, свештеник Владимир Ступар одржао је славску бесједу пред великим бројем вјерника у којој је говорио о значају празника.

Након литургије је обављена и трократна литија око храма, а у наставку и традиционално освећење и резање славског колача.

Одржана је и свечана академија у амфитеатру Богословског факултета на којој су уручене дипломе за 46 дипломаната.

У ове двије образовне установе данас се школује 95 богослова и 497 студената на првом циклусу студија из свих крајева свијета.

Декан Богословског факултета у Фочи протојереј-ставрофор др Борис Брајовић рекао је да је настава организована по болоњском процесу на три студијска програма у Фочи и Добоју.

„У Фочи имамо четворогодишњи општи смјер и трогодишњи пастирски смјер. Прошле године отворили смо и Студијски програм за црквену умјетност и сликарство са сједиштем у Добоју“, истакао је Брајовић.

У плану је отварање четвртог одсјека за црквено право и администрацију и оснаживање постојећих са савременом опремом и усавршавањем кадрова и студената.

Оганизовани су и други и трећи циклус студија, на којима се образује 120 студената.

Ректор Универзитета у Источном Сарајеву Митар Новаковић рекао је да је завршен пројекат реконструкције зграде факултета у центру Фоче, чију куповину је помогла Влада Републике Српске, а сада се изналазе могућности да буде обезбијеђен новац за реконструкцију и опремање како би се могло почети са наставом.

„На путу смо да обезбиједимо кредитна средства тако да вјерујемо да ће зграда бити усељива у наредној години на понос свих нас“, нагласио је Новаковић.

Факултет је остварио сарадњу са Атинским и Московским богословским факултетима, као и са Богословским факултетом „Андреј Шагуна“ Румунске православне цркве из Сибијуа.

„Један од видова сарадње је и размјена научних часописа, што омогућава нашим наставницима бржи пут до стицања виших звања“, истиче декан Богословског факултета „Андреј Шагуна“ из Сибијуа Аурел Павел.

Литургији и свечаној академији су, осим највиших представника Општине Фоча, присуствовали и декани и професори факултета са Универзитета у Источном Сарајеву, те представници из других богословија.

За госте је уприличен коктел у парку комплекса школа гдје су могли уживати уз звуке етно састава „Кимвал“.

Богословски факултет и Богословија природни су насљедници Богословије која је основана 1882. године у Сарајеву. Рад Богословије прекинут је 1941. године, а након окончања рата забрањено је њено обнављање.

Ни до данас Српској православној цркви није враћена зграда у Сарајеву у којој је до почетка Другог свјетског рата била смјештена Богословија.

Рад Сарајевске богословије обновљен је 1994. године у Фочи отварањем Духовне академије, а у овом граду од 1996. године дјелује и Богословска средња школа.