Loading...

 

  

  Препоручујемо

 

 

 Страницу одржава30. 01. 2015.
СВЕТОСАВСКА ПРОСЛАВА У ИСТОЧНОМ САРАЈЕВУ

Свети Сава, први архиепископ и просветитељ српски, прослављен је и ове године богослужењима, славским обредима и пригодним програмима у храмовима и школама на простору Источног Сарајева.

Прослава Светог Саве у храму Светог Василија Острошког у Добрињи отпочела је вечерњим богослужењем уочи празника.

На сам празник, Свету литургију служили су свештенослужитељи братства храма и пензионисани свештеници, протојереј-ставрофор Ранко Билинац, протојереји Милорад Вујић и Борислав Ливопољац, протонамјесник Нико Мојсиловић, те ђакон Владислав Ковач.

Након Литургије обављен освештано је славско жито и преломљен колач, које је припремио Светислав Гавриловић из Лукавице.

Пред великим бројем вјерника, ученици основне школе „Свети Сава“ из Лукавице извели су припремљен програм, који је водио вјероучитељ Милош Драшковић, а сва дјеца у храму награђена су пригодним поклонима.

Светог Саву су, славским обредима и пригодним програмима, прославили ученици и наставници у средњим и основним школама. У средњошколском центру „Гимназија и средња стручна школа“ у Источној Илиџи славски обред обавио је протојереј Борислав Ливопољац, док су у основним школама „Петар Петровић Његош“ у Добрињи и „Свети Сава“ у Лукавици, славске обреде обавили протојереј Милорад Вујић, односно протојереј-ставрофор Војислав Чаркић.

Уочи празника, у понедјељак, 26. јануара, у Културном центру у Источном Сарајеву одржана је Светосавска академија. Ово је била трећа академија у низу коју организује Црквена општина которачка у Добрињи, односно свештенство храма Светог Василија Острошког у Добрињи.

Свечану бесједу одржао је протојереј Борислав Ливопољац, а богат програм извели су ученици двије средње и четири основне школе са подручја Источног Сарајева.

Црквена општина которачка је, у намјери да што више дјеце буде укључено у прославу Светог Саве, те да награди и промовише креативност, објавила конкурс за литерарне на тему „Порука Светог Саве дјеци у овом времену“ и ликовне радове са темом „Свети Сава и дјеца“.

Управе основних школа омогућиле су својим ученицима учешће у овом конкурсу и доставиле радове, од којих ће по три најбоља рада бити награђена.

Такође, по један ученик из свих основних школа биће награђен наградом под називом „Савино духовно чедо“, која ће свједочити о доброти, лијепом понашању, добром учењу и честитости награђеног ученика.

Све награде биће уручене у храму Светог Василија Острошког у Добрињи, након Свете литургије у недјељу, 08. фебруара.

У организацији Омладинског шаховског клуба „Мат“ из Источне Илиџе, у сали парохијског дома одржан је Светосавски шаховски турнир у ком су учествовале екипе из основних и средњих школа у Источном Сарајеву.