Loading...

 

  

  Препоручујемо

 

 

 Страницу одржава28. 01. 2015.
ПРОСЛАВА СВЕТОГ САВЕ У СОКОЦУ

Прослава Светог Саве, првог српског архиепископа и просвјетитеља на подручју Сокоца почела је у навечерје празника, у храму Свих Светих у Обртићима – Стјенице, гдје је служено празнично вечерње.

Након службе обављен је славски обред, а дјеца која живе у овом селу су, заједно са својим вјероучитељем Бојаном Васиљевићем, извела пригодне рецитације, за шта су од свештеника награђена пакетићима. Кум славе био је Желимир Перовић из Сокоца.

Исте  вечери је у храму Светога Пророка Илије – Романијској Лазарици служено празнично бденије на којем је међу великим бројем вјерника највише било омладине, након чега је обављен славски обред. Славско жито и крсни колач припремили су просвјетни радници са ученицима средњошколског центра на челу са директором Жарком Ковачевићем.

Потом је у Духовном центру „Романијске Лазарице“ одржана светосавска духовна академија са богатим програмом који су, у сарадњи са својим професорима, осмислили и извели ученици соколачког Средњошколског центра „Свети Василије Острошки“.

На сам празник Свету литургију у храму Светог пророка Илије служио је старјешина храма протојереј-ставрофор Борис Бандука, уз саслужење јереја Мирослава Вујичића и ђакона Александра Секулића.

Послије прочитаног Јеванђеља о празнику је бесједио отац Мирослав Вујичић. Након Литургије и причешћа великог броја дјеце, обављен је славски обред, а пригодне светосавске рецитације извела су дјеца из хора Пресвете Богородице Тројеручице, које су припремила у сарадњи са вјероучитељима Томиславом Пајевићем и Драженом Делићем. Дјеца су за њихов труд награђена пакетићима.

Литургију у храму Преподобне мати Параскеве служио је протојереј Златко Богдановић уз саслужење јереја Младена Видаковића. Послије прочитаног јеванђеља о Светом Сави је бесједио отац Младен Видаковић. Кум славе био је Мирослав Јањић, а за наредну годину за кума се јавио Драган Мотика из Сокоца. Након Литургије обављен је славски обред, одржан светосавски програм и дјеци су подијељени пакетићи.

Празнично славље настављено је свечаном академијом у Духовном центру гдје је окупљене поздравила директорица основне школе „Соколац“ Дивна Јанковић, а школска дјеца у сарадњи са својим вјероучитељима и наставницима извела су богат културно-умјетнички програм.

Бесједу о Светом Сави као Светитељу и Просветитељу, одржао је протојереј-ставрофор Борис Бандука, који је нагласио да је у прошлом вијеку, нажалост, дошло до одвајања просвете од светости и од њеног правог извора то јест Цркве.

„Ми, данас, славећи своју црквену и школску славу, морамо о Светом Сави говорити као Светитељу, човјеку вјере, духовности, подвига и једном ријечју, човјека Цркве. Зато са правом можемо рећи, да је Свети Сава један од највећих и најсвјетлијих личности у историји српског народа. Он је велики по свом богоугодном и боголиком животу, по своме раду, и по ономе што је народ осјећао у његовим дјелима“ истакао је свештеник Бандука.

На крају бесједе Бандука се обратио школској дјеци и упутио их да „сваку своју мисао требамо да провјеравамо Христом, да провјеравамо себе, своје ријечи и своја дјела - Светим Савом. Када нешто желимо да урадимо прво се запитајмо да ли би то исто урадио Свети Сава и да ли би он то одобрио“, те пожелио да сваки Србин и Српкиња буду прави светосавци и светосавски просвећени, на корист и радост наше Свете Цркве, школе и отаџбине.

У просторијама основне школе „Соколац“ обављен је славски обред, након којег је отац Златко Богдановић у име свештеника Крсну славу честитао свим просвјетним радницима запосленим у овој образовној установи.