Loading...

 

  

  Препоручујемо

 

 

 Страницу одржава08. 01. 2015.
БОЖИЋНИ ПРАЗНИЦИ У ЧАЈНИЧУ

Божић је свечано прослављен у храму Успења Пресвете Богородице у Чајничу, служењем Свете литургије, на којој је већина вјерника узела учешћа причешћем Светим Даровима.

На Литургији, служеној у раним јутарњим часовима, на којој се окупио велики број вјерника, началствовао је старјешина храма протојереј-ставрофор Момир Васиљевић, уз саслужење јереја Драгише Симића и ђаконâ Младена Максимовића и Срђана Пјевца, а празничну посланицу Његове светости патријарха српског Иринеја прочитао је свештеник Драгиша Симић.

Литургију су својим појањем украсили професори и студенти теологије, и богослови родом из Чајнича.

Након Литургије је, по први пут у храму, преломљена Божићна чесница, у којој су била три дуката, дар начелника општине Чајниче Горана Караџића, Веселина Хаџиђуковића, власника пекаре која је чесницу испекла и Црквене општине у Чајничу.

Другог дана празника, на Сабор Пресвете Богородице, обављена је саборна Света тајна Крштења и Миропомазања за двадесет и шесторо парохијана, узраста од новорођенчади до зрелих људи.

Протојереј-ставрофор Момир Васиљевић честитао је новокрштенима и кумовима, те их позвао да учествују редовно на богослужењима и у благодатном животу Цркве, да се редовно причешћују и обављају друге Свете тајне и обреде прописане Црквом, те да се богате моралним хришћанским врлинама и чувају се од гријеха.

Отац Драгиша Симић је пред вјерницима изразио одушевљење што је заједнички крштен оволики број одраслих људи и дјеце и нагласио да крштењем постајемо чланови Цркве и рађамо се за нови живот у Христу.