Loading...

 

  

  Препоручујемо

 

 

 Страницу одржава30. 12. 2014.
МАТЕРИЦЕ ПРОСЛАВЉЕНЕ У СОКОЦУ

Недјеља Светих Праотаца прослављена је, 28. децембра, у храму Светога Пророка Илије у Сокоцу, служењем Свете литургије након које су малишани пригодним програмом свим мајкама честитали празник Материце.

У вечерњим часовима, у сали Духовног центра Романијске Лазарице, приказан је документарни филм „Куда иде наша омладина“ и промоција истоимене књиге ауторке мр Биљане Спасић, а предавање на тему „Улога мајки у васпитању дјеце“ одржао је протојереј-ставрофор др Ненад Тупеша, професор на Богословском Факултету у Фочи.

Отац Ненад је рекао да човјек не може да буде хуман уколико његов хуманизам није заснован на хришћанском хуманизму, на Богочовјеку, па тако и васпитање омладине не може да буде хришћанско уколико није засновано на богочовјечанском хуманизму.

„Нема већег хуманизма од тога да се Бог сједини са нама и могућности да се ми сјединимо са њим. То је оно што црква мора да нуди нашој омладини, један другачији начин сједињења између Цркве и омладине“, нагласио је свештеник Тупеша.

Он је истакао да Црква треба да понуди младима нешто што би их довело до самосвијести, да успостави правила у борби против свјетског секуларизма, и да породица, као крајње мјерило једног друштва, дође до изражаја.

Тупеша је рекао да су Православна Црква и Срби свједоци како треба да изгледа хришћанска породица, гдје отац и мајка морају да имају своје мјесто. Он је рекао и да савремена европска демократија покушава да сруши ауторитет у хришћанској породици, јер води борбу против сваког ауторитета у породици, односно ауторитета мајке и оца. Према његовим ријечима, мајка је једино биће на свијету, доста различито од оца и сваког другог бића, зато што никада нема границу у давању љубави према рођеном дјетету.

„И увијек је њена љубав саможртвена, као што је и љубав Цркве саможртвена, зато што је заснована на савршеној жртви Господњој, зато што је Господ саможртвена љубав, и управо из те љубави према човјеку оваплотио се, пострадао и био погребен и васкрсао у трећи дан по Писму", рекао је отац Ненад.