Loading...

 

  

  Препоручујемо

 

 

 Страницу одржава15. 12. 2014.
ИГРА ЗА РАЗВИЈАЊЕ ЛИЧНОСТИ

При храму Светог Василија Острошког у Добрињи у Источној Илиџи, од половине јула 2011. године постоји шаховска секција, која је прерасла у Омладински шаховски клуб „Мат“.

Према ријечима предсједника Управног одбора клуба пароха которачког протојереја Милорада Вујића, жеља да се полазници такмиче и учествују у активностима које проводе Шаховски савез Републике Српске и други подстакла је прерастање ове секције у шаховски клуб.

Клуб нема сениорску екипу и искључиво је усмјерен на рад са младима од 6 до 18 година старости и кроз њега је до сада прошло 135 дјечака и дјевојчица, а тренутно их на тренинге у просторије Парохијског дома долази скоро 40, међу којима је и син америчког држављанина који је на служби у БиХ.

„Намјера нам је да имамо што више чланова. Оно што никако не успијевамо, а жеља нам је да то учинимо јесте да формирамо женски састав. Било је ту дјевојчица које су долазиле и које повремено долазе. Надам се да ћемо у наредном периоду, односно до краја ове школске године имати и женски дио екипе од четири дјевојчице“ наглашава прота Милорад, који наводи да је у посљедње вријеме повећано је интересовање за шах код најмлађих, односно дјеце од 6, 7 и 8 година, који чине већину чланова.

Он истиче да циљ клуба нису само такмичења, иако је због тога регистрован, него да се дјеца кроз шаховску игру, која тражи размишљање, комбинаторику, поштовање другога и себе, васпитавају и подучавају истинским и правим вриједностима како би постали корисни чланови друштва.

„Покушавамо да им пружимо нешто што заиста има смисла и што је вриједно. Циљ нам је да кроз овакав вид дружења дјецу васпитамо у православном духу. Да кроз шах развију духовне вриједности. Нажалост, родитељи не схватају колико је шах уистину добра и корисна игра,“ каже Вујић.

Наводећи да је велики проблем данашње омладине живот без обавеза и циља и да се не стварају одговорне и самосталне личности, Вујић тврди да шах младима даје могућност да остваре пријатељство и дружење у средини гдје се цијене врлине.

„Шах доприноси бржем и креативнијем размишљању и објективнијем суду о личном и туђем мишљењу. Шах утиче на креативност, на способност концентрације и самоконтроле, помаже у рјешавању проблема, утиче на развијање самокритичности, на вјештину комуникације, поштивање правила и противника, те помаже у савладавању пораза и неуспјеха у животу,“ наглашава Вујић.

Иако постоји тек нешто више од двије године, ОШК "Мат" постиже значајне резултате на регионалним и такмичењима на нивоу Републике Српске и БиХ. Тако је Филип Куљанин на појединачном првенству Републике Српске ове године био међу три најбоља такмичара, а Никола Мрковић трећи на прошлогодишњем првенству БиХ за кадете и омладинце у категорији до 8 година. ОШК "Мат" је у прошлогодишњој Лиги кадета Сарајевско-романијске регије убједљиво освојио прво мјесто.