Loading...

 

  

  Препоручујемо

 

 

 Страницу одржава16. 07. 2014.
ИСКРЕ ПРАВОСЛАВЉА – ЉУБИ БОГА И БЛИЖЊЕГА СВОГА

Парохија которачка Митрополије дабробосанске и православна омладина при храму Светог Василија Острошког у Источном Сарајеву организовали су у понедјељак, 14. јула, духовно вече и дружење православне омладине под називом „Искре православља – Љуби Бога и ближњега свога“.

Вјерници, омладина и сви добронамјерни људи могли су послије вечерњег богослужења да у порти храма погледају иконе које су осликали полазници иконописачке школе при цркви Светог Василија Острошког, послушају мини концерт духовних пјесама које су изводили хор „Слога“ из Сарајева и солисти на гитари, те да се међусобно друже и размјењују мисли из области православља.

Протојереј Борислав Ливопољац, један од иницијатора ове идеје, истакао је да је  циљ оваквог дружења да се млади, који се свакодневно удаљавају од Цркве и Бога и одлазе лошим путевима које нуди савремени свијет, врате у окриље Цркве и православља и прихвате вриједности које они пружају.

Према његовим ријечима жели се дати могућност младима да се искажу кроз заједнички живот са Црквом.

„Желимо да оваква дружења буду наставак црквеног живота, литургија послије Литургије. Црква није музеј, већ жива заједница и, имајући управо то у виду, желимо да ослушнемо како млади виде Цркву и да се заједно са свештенством и Црквом унапређујемо . Желимо да се млади окупљају око својих светиња,“ истакао је Ливопољац.

Он је најавио да ће и у наредном периоду при храму Светог Василија Острошког бити сличних активности, а већ наредне суботе и недјеље, поводом празника Преподобног Сисоја Великог, биће организована дјечија радионица у оквиру које ће бити приказано и шарање славског колача.

Према његовим ријечима, жеља је да уз храм Светог Василија Острошког буде направљен православни духовни центар гдје ће млади, свако на свој начин, дати допринос духовној изградњи живота и себе, али и других.

Протојереј Милорад Вујић рекао је да су пред омладином велики изазови, да су они суочени са великим проблемима – немају посла, многи су изгубљени, не знају гдје да се друже итд.

„Кафић није мјесто гдје се неко може духовно напајати и испунити,“ сматра Вујић и истиче да сви требамо бити ти који ћемо креирати боље сутра, у односу на ово данашње.

Према његовим ријечима, намјера је да овакви скупови буду чести и најавио да би се током љета они требали одржавати сваке седмице када то вријеме дозволи.

Он је истакао да смо ми, као дјеца Божија, позвани да се окупљамо у светоме храму, а да наш живот у потпуности сведемо у оквире онога што је Господ Исус Христос током своје богочовјечанске мисије на земљи благовијестио.

„Окупљањем нашим у светоме храму на богослужењима и свему ономе што света Црква организује и што је њена мисија на земљи, требамо да свједочимо да смо ми сљедбеници Христови,“ истакао је Вујић.

Надежда Мојсиловић из православне омладине при храму Светог Василија Острошког, истакла је да је циљ оваквих окупљања  жеља да се кроз дружење млади приближе Цркви.

„На Цркву требамо гледати као на своју породицу и тако се према њој односити. Желимо да се кроз омладински рад и дружења приближимо Православној цркви,“ истакла је Мојсиловићева.

Она је навела неколико пројеката које је је покренула и реализовала православна омладина при храму Светог Василија Острошког – школу иконописа, која је основана прије четири године и кроз коју је прошло око 50 полазника, радионицу са дјецом ометеном у развоју из обданишта „Вратите нам осмијех“, уз помоћ невладине организације „Ворлд вижн“, која је помогла и приликом организовања других пројеката, те предавања о темама из православља итд.