Loading...

 

  

  Препоручујемо

 

 

 Страницу одржава02. 07. 2014.
ФОРМИРАН ОДБОР ЗА ОБИЉЕЖАВАЊЕ 500 ГОДИНА ГОРАЖДАНСКЕ ШТАМПАРИЈЕ

У храму Светог Ђорђа у Доњој Сопотници код Новог Горажда, у уторак 1. јула, обиљежено је 495 година штампања Служабника у Горажданској штампарији, првој штампарији на просторима БиХ и другој на Балкану, у којој су штампане црквене богослужбене књиге од 1519. до 1523. године.

Професор Славко Топаловић подсјетио је на бројне активности од 1999. године, почевши од обнове храма који је био порушен, запаљен и девастиран 1992. године, те штампања четворотомног фототипског комплета „Горажданска штампарија 1519-1523“, а инжињер Миломир Тамбурић, координатор свих активности у досадашњем Одбору, представио је обимну пројектну и другу  документацију за градњу реплике штампарије.

На овом скупу је покренута иницијатива за оснивање Одбора за обиљежавање 500 година Горажданске штампарије, чија ће окосница бити ранији одбор, који би био озваничен и проширен од стране Скупштине општине Ново Горажде и на чијем челу ће по функцији бити начелник ове локалне заједнице.

„Пред овим Одбором су бројни задаци, почев од покретања културне манифестације 'Свети Ђорђе на Дрини' и установљавања 'Повеље Љубавића', награде за најбоље графичко рјешење ћириличних књига објављених на српском говорном подручју, па до прибављања свих сагласности и  документације за што скорији почетак градње реплике Горажданске штампарије,“ нагласио је Миломир Тамбурић.

Парог гораждански, протојереј Новица Ћебић, изразио је очекивање да ће се бројним активностима на изградњи садржаја спомен штампарије и завршетка фрескописања храма Светог Ђорђа придружити православни вјерници и доброчинитељи из свих српских земаља, Влада Републике Српске, просвјетне и културне институције Српске, Србије и Црне Горе.  

По ријечима начелника општине Ново Горажде, Далибора Нешковића, ова локална заједница у потпуности подржава предложене активности, како би се 2019. године на достојан начин обиљежио велики јубилеј, 500 година од почетка рада Горажданске штампарије.

„Ново Горажде је мала и неразвијена општина, али на српској културној и духовној мапи заузима једно од најзначајнијих мјеста. Надам се да ће ова генерација то знати цијенити и обнављањем Горажданске штампарије до 1919. године одужити се нашим славним прецима,“ поручио је Нешковић.