Loading...

 

  

  Препоручујемо

 

 

 Страницу одржава14. 05. 2014.
ПРЕДСЈЕДНИК ВЛАДЕ СРБИЈЕ ПОСЈЕТИО САБОРНУ ЦРКВУ

Предсједник Владе Србије Александар Вучић посјетио је у уторак, 13. маја, Саборну цркву Рођења Пресвете Богородице у Сарајеву и разговарао са православним Србима који живе и раде у овом граду.

Премијера Вучића су дочекали вјерници и свештенство Саборног храма, а добродошлицу му је, у име Његовог високопреосвештенства митрополита дабробосанског Николаја и митрополитовог замјеника Његовог преосвештенства епископа захумско-херцеговачког Григорија, пожелио архијерејски замјеник протојереј-ставрофор Борис Бандука, док је о историјату Саборног храма и његовој обнови, Вучића упознао старјешина цркве протојереј Борислав Ливопољац.

Након посјете Саборној цркви, Вучић је изразио задовољство што Срби који живе у Сарајеву баштине српску православну традицију и што чувају православну вјеру.

„За мене је било изненађење радост на лицима вјерника зато што је неко из Србије дошао да их види и захвалан сам им на том дочеку“, рекао је Вучић окупљеним вјерницима.

Премијер Вучић се у згради Митрополије дабробосанске састао са Србима који живе и раде у граду Сарајеву, који су га током разговора упознали са проблемима и потешкоћама са којима се суочавају.

Он је истакао да ће Србија увијек помагати и бринути о Србима ван својих граница и како Србија буде политички и економски јачала, а њен углед растао у свијету, тако ће јој лакше бити да помогне сународницима ван њених граница.

Представници Срба упознали су Вучића да је у Сарајеву од предратних око 160.000 Срба остало мање од 10.000, што ће потврдити и резултати пописа становништва и домаћинстава који је обављен прошле године.

Саговорници су Вучићу пренијели да су Срби у Сарајеву, са демографског становишта, сведени на занемарљив број, да српске дјеце у граду готово и нема, те да су, углавном, остали људи старије доби.

Слична ситуација је, како су навели, и у цијелој Федерацији БиХ, гдје од око пријератних 600.000 Срба, сада има мање од 50.000.

Истакнуто је да су Срби некада били кључни фактор у Сарајеву у сваком погледу - научном, културном, политичком, развојном, демографском, а да су сада у свему томе постали „статистичка грешка“.

У Сарајеву, како су истакли, нема ниједног часописа на српском језику и ћирилици, те изразили бојазан да би вјерски објекти за неколико година могли да буду само споменици.

На састанку је било ријечи и о образовању Срба у Сарајеву, те враћању имовине, првенствено Српске православне цркве.

Саговорници су Вучићу пренијели да Србима у Сарајеву у политичком смислу треба подршка, политички заштитни механизми којима ће обезбиједити своје присуство у политичком, економском и сваком другом погледу.

Вучић је приликом посјете Саборном храму у Сарајеву дао новчани прилог за његову обнову, а старјешина цркве протојереј Борислав Ливопољац је у име Митрополије уручио премијеру Србије икону Пресвете Богородице Чајничке, слику уље на платну Саборног храма и фототипско издање сарајевског преписа „Законоправила Светог Саве“.