Loading...

 

  

  Препоручујемо

 

 

 Страницу одржава13. 05. 2014.
ССД „СОКО“ ПРОСЛАВИЛО КРСНУ СЛАВУ

Српско соколско друштво „Соко“ из Добруна је у понедјељак, 12. маја, у манастиру Светог Николаја у Добрунској Ријеци свечано прославило своју крсну славу Светог Василија Острошког.

Освећење жита и ломљење славског колача обавио је архимандрит Јован Гардовић, духовник Сокола, уз саслужење свештенства и монаштва Митрополије дабробосанске.

Овом приликом додијељена су признања и награде истакнутим појединцима за 15 година од обнове рада друштва.

Сребрни орден „Сокола“ добили су активни чланови и обновитељи овог друштва у Вишеграду, Александар Савић и Благоје Андрић, као и познати публициста, књижевник и новинар, Радисав Машић из Фоче.

Предсједник „Сокола“ Славко Хелета и игуман манастира Светог Николаја у Добрунској Ријеци, архимандрит Јован Гардовић уручили су признања најуспјешнијим ауторима кратких васкршњих прича на овогодишњем Соколовом конкурсу.

Прва награда припала је пјесникињи из Вишеграда, Данијели Жужа, за причу „У души мостови у души васкрсење – Христос васкрсе“, друго мјесто освојила је Теодора Весић, ученица Основне школе „Карађорђе“ из Вучића код Раче Крагујевачке, а треће новинар Агенције Срна, Миро Пејић из Сребренице.

„'Соко' данас окупља око 200 чланова, највећим дијелом младих, и своје активности проводи кроз седам секција у области спорта, културе и информисања, као и његовању народне традиције и духовности“, рекао је предсједник „Сокола“ Славко Хелета.

Он је нагласио да дјеловање  вишеградских соколаша финансијски и технички подржавају Митрополија дабробосанска, општина Вишеград и предузеће „Хидроелектране на Дрини“ из Вишеграда.