Loading...

 

  

  Препоручујемо

 

 

 Страницу одржава

10.09.2012
ПАТРИЈАРХ ИРИНЕЈ СЛУЖИО У САБОРНОМ ХРАМУ У САРАЈЕВУ


Патријарх српски Иринеј у Сарајеву - Света Литургија

Његова светост патријарх српски господин Иринеј служио је у недјељу, 9. септембра, Свету архијерејску литургију у Саборном храму Рођења Пресвете Богородице у Сарајеву.

Саслуживали су високопреосвећена и преосвећена господа архијереји представници помјесних православних цркава - Цариградске патријаршије, митрополит шпански и португалски господин Поликарп, Александријске патријаршије, митрополит Зимбабвеа и Анголе господин Серафим, Московске патријаршије, митрополит јекатеринбуршки и верхотурски господин Кирил и епископ бобрујски и биховски господин Серафим, Румунске патријаршије, митрополит њемачки и средњоевропски господин Серафим и епископ ђулански господин Силуан и епископи Српске православне цркве /СПЦ/ зворничко-тузлански господин Василије, врањски господин Пахомије, славонски господин Сава и захумско-херцеговачки и приморски господин Григорије.

Осим служашчих архијереја, Светој Литургији присуствовали су и представник Грчке архиепископије митрополит ахајски господин Атанасије, епископ крујски господин Андон из Албанске архиепископије, те Митрополит дабробосански господин Николај и епископ бачки господин Иринеј.

На Светој Литургији, Његовој светост је саслуживало и 26 свештеника и два ђакона, гостију из помјесних цркава, Митрополије дабробосанске и других епархија СПЦ.

Патријарх је у својој бесједи говорио о причи из Јеванђеља о свадби царевог сина која се завршава са ријечима „да су многи звани али је мало изабраних“.

Напомињући да смо сви позвани и призвани да задобијемо што је Господ намијенио круни свога стварања, а то је човјек обдарен слободом, патријарх Иринеј је рекао да је, ипак, мало изабраних.

„Смисао људског живота на земљи је да заслужи и задобије оно што је вјечно и непролазно. Господ је све учинио са своје стране да задобијемо и заслужимо живот вјечни у Царству Небеском под условом да испуњавамо заповијести Његове“, нагласио је патријарх Иринеј и додао да Господ очекује од свих нас оно што показује према свима нама.

Истичући да је врхунац свега што је Господ створио човјек, који није створен да живи кратко вријеме него вјечно у Царству Божијем, патријарх српски је рекао да је сваки човјек слика и икона Божија и да смо зато дужни да поштујемо сваког човјека, јер је он дјело руку Божјих намијењено за вјечност и бесмртност .

Његова светост је рекао да ће се представници хришћанских цркава и других свјетских религија у Сарајеву позабавити оним што је веома важно за наш живот, а то је мир.

Патријарх Иринеј поручио је да „нема мира код оних који немају мир са Богом, који је услов за мир са другима“.

„Живимо у времену када је мир поремећен међу људима. Треба да носимо сјеме мира, прије свега, у себи, и да то сјеме Божије, сјеме љубави сијемо свугдје гдје се налазимо ", нагласио је патријарх Иринеј.

Српски патријарх истакао је да, умјесто добрих односа, у свијету влада зло које је веома присутно у нашим животима.

Светој архијерејској литургији присуствовао је велики број вјерника, а они који нису могли да уђу у храм литургију су пратили у порти на великом видео-биму.

Међу присутнима су били и представници Католичке цркве, које је предводио надбискуп врхбосански кардинал Винко Пуљић, представници власти Републике Српске, представници Српске у заједничким институцијама БиХ, начелници општина Источног Сарајева и други представници политичког и јавног живота.

.