Loading...

 

  

  Препоручујемо

 

 

 Страницу одржава

10.09.2012
ПАТРИЈАРХ ИРИНЕЈ ОБРАТИО СЕ УЧЕСНИЦИМА МЕЂУНАРОДНОГ СКУПА ЗА МИР


Патријарх српски Иринеј у Сарајеву - отварање конференције

Његова светост патријарх српски господин Иринеј присуствовао је у недјељу увече, 9. септембра, отварању међународног сусрета за мир под називом „Наша је будућност живјети заједно – Религије и културе у дијалогу“ који ће до 11. септембра бити одржан у Сарајеву.

У обраћању учесницима скупа, патријарх Иринеј зажелио је да заједничка будућност народа на простору Балкана, који су у својој старијој, новијој и најновијој историји прошли кроз многе патње и имали много жртава, буде ослобођена трагичних и преболних искустава прошлости.

„Дај Боже да нови нараштаји расту и живе без осјећања мржње и без страхотног доживљаја ратних сукоба. Предуслов и припрема за такву будућност јесу, између осталог, сусрети у знаку добре воље, мира, отворености, дијалога и узајамности, у име Бога Свемилостивог, у име Бога који је Љубав и дародавац љубави“ – рекао је патријарх српски.

Његова светост је истакао да будућност као предуслов захтјева од свих нас вољу за мир, узајамно прихватање и поштовање, помирење и свијест о потреби живљења у великој заједници народа.

Патријарх Иринеј нагласио је да европско духовно и културно наслијеђе почива на искуству вјере, те да другога човјека прихватамо као ближњега, а да се према ближњем опходимо угледајући се на Свемилосрдног Бога.

Наводећи да је данас свијет суочен са дубоком кризом, која је многострука – економско-финансијска, политичка, еколошка, морална, српски патријарх сматра да је она, прије свега, духовна криза.

„Коријен јој је у томе што је савремни човјек повјеровао у свемоћ науке и технике, а увелико заборавио или занемарио однос са Богом, односно реалност Духа. За све нас, људе вјере, криза је позитиван изазов – да покушамо да нашим савременицима помогнемо да поново открију свијет вјере и у њему потраже одговоре на своја питања и путеве наде умјесто беспућа утилитаризма и потрошачког менталитета“ – појаснио је патријарх Иринеј.

Његова светост је поручио да његово присуство на овом скупу, у граду гдје је сједиште једне од најстаријих и најугледнијих епископских катедри Српске православне цркве, уз присуство архијереја, свештеника, монаха, монахиња и вјерника, значи преданост српског народа ствари мира, чему га учи Православна Црква.

.