Loading...

 

  

  Препоручујемо

 

 

 Страницу одржава29. 01. 2014.
У ЧАЈНИЧУ ПРОСЛАВЉЕН СВЕТИ САВА

Празник Светог Саве, првог архиепископа и просвјетитеља српског свечано је прослављен на подручју Чајнича.

На сам Савиндан, Свету литургију у храму Успења Пресвете Богородице у Чајничу служио је јереј Драгиша Симић уз саслужење ђакона Младена Максимовића, након које је обављен славски обред и трократна литија око храма, а потом су дјеца из основне школе рецитовала пјесмице о Светом Сави. Свим малишанима свештеници су подијелили пригодне пакетиће.

Бесједећи о Светом Сави и његовом животу, отац Драгиша је ставио акценат на духовну љепоту коју је имао наш просвјетитељ и учитељ.

„Спољашња , пролазна , тјелесна љепота која је у ствари само наговјештај духовне љепоте не зависи од нас. Потрудимо се и ми да задобијемо ту унутрашњу непролазну љепоту која зависи од нас самих, љепоту душе и карактера, љепоту која долази од живота по Богу. То је љепота коју су имали и Свети Сава и сви Божији угодници,“ истакао је он.

У храму Вазнесења Господњег на Заборку Свету литургију служио је свештеник Зоран Калајџић, гдје је, такође, обављен славски обред, а дјеци која су извела пригодан светосавски програм подијељени пакетићи.

Свештеници су истог дана обавили славске обреде у средњој школи „Петар Кочић“, те у основној школи „Јован Дучић“, на којима су присуствовали сви наставници и професори, као и бројни гости.

Уочи празника Светог Саве, у недјељу 26 . јануара, након празничног вечерњег богослужења у храму Успења Пресвете Богородице, одржана је светосавска приредба у Дому културе у Чајничу. Дјеца основне школе „Јован Дучић“ су са својим учитељима и наставницима припремила богат програм и пред бројном публиком живот Светог Саве дочарала кроз рецитације, пјесме и позоришне комаде.