Loading...

 

  

  Препоручујемо

 

 

 Страницу одржава28. 01. 2014.
ПРОСЛАВА СВЕТОГ САВЕ У САБОРНОЈ ЦРКВИ

Празник Светог Саве, првог архиепископа и просвјетитеља српског, свечано је прослављен у Саборном храму Рођења Пресвете Богородице у Сарајеву, служењем Свете литургије, пригодним програмом и подјелом светосавских пакетића.

Ученици основних школа Петар Петровић Његош и Свети Сава из Источног Сарајева одржали су у препуној цркви поетски рецитал о Светом Сави, након чега су подијељени светосавски пакетићи за око 400 присутних малишана.

Претходно је служена Света литургија, коју је служио старјешина Саборног храма протојереј Борислав Ливопољац, уз саслужење протођакона Митра Танасића, причешћена дјеца и обављен славски обред.

На Светој литургији пјевало је Српско пјевачко друштво „Слога“ из Сарајева, под диригентским вођством проф. Стефана Мојсиловића.

Говорећи о Светом Сави, протојереј Ливопољац рекао је да ће нам личност овог светитеља увијек бити актуелна, као и наука којој се приљубио – јеванђелска наука која никад не застаријева.

 „Свети Сава сам је прокрчио пут који води ка истини и вјечном животу. Знао је Свети Сава да донесе праву одлуку у прави час и да је потпуно и снажно спроведе у дјело“ – истакао је отац Борислав.

Он је позвао родитеље да уче дјецу да се окупљају у храму Божијем, да учествују у светим службама Божијим, када уче науку Господњу, јер им то просвјетљује душе, даје душевно и тјелесно здравље, помаже да у себи сабирају све више врлина.

Честитајући дјеци Славу, пожелио им је да буду здрави и духом и тијелом, лијепи, паметни и мудри „као Свети Сава , најљепше српско дијете“.

Дио средстава за набавку пакетића обезбиједили су сарајевска фирма „Колор палета“ и невладина организација „Ворлд Вижн“.