Loading...

 

  

  Препоручујемо

 

 

 Страницу одржава

10.09.2012
ПАТРИЈАРХ ИРИНЕЈ ПОСЈЕТИО СТАРУ ЦРКВУ У САРАЈЕВУ И ЊЕН МУЗЕЈПатријарх српски Иринеј у Сарајеву - посјета Старој цркви</a></td></tr></table>Његова светост патријарх српски господин Иринеј посјетио је у понедјељак, 10. септембра, Стару православну цркву и њен музеј, гдје му је домаћин био старјешина храма јереј Вања Јовановић који га је упознао са историјатом храма и музеја.

Након обиласка храма и музеја и упознавања са њихових реликвијама и експонатима, патријарх српски је рекао да је хришћанство у Сарајеву веома угрожено и да некадашњи српски народ, који је чинио „главнину Сарајева“, више ту не живи.

Патријарх Иринеј је истакао да је најтрагичније то што многи нису у прилици да се врате, иако су жељели.

„То је посебан проблем, како наш тако и цијелога света, посебно Европе, да се исправи велика неправда да они који су силом прилика напустили своје домове могу да се врате својим домовима, храмовима и својим гробљима и мјестима гдје је српски народ вијековима живио“, рекао је патријарх српски.

Његова светост нагласио је да је ово трећи пут да посјећује Сарајево и да су прве двије посјете биле у много повољнијим приликама за српски народ у овом граду, те да је ово посјета са посебним разлогом, приликом и условима у којима се налази српски народ.

Патријарх Иринеј је рекао да је дјелимично упознат о проблемима повратка имовине Православне цркве у Сарајеву.

„Знам да тај проблем постоји и овде као и у Србији. Овде се изгледа српски народ и српска Црква маргинализују, јер није учињено оно што је учињено другим црквама и другим вјерским заједницама“, нагласио је српски патријарх.

Патријарх Иринеј је рекао да ће Српска православна црква учинити са своје стране колико може да помогне да тај проблем буде ријешен на начин који је једино повољан и нормалан.

"Колико ћемо успјети - видјећемо, али сматрам да ће то ипак временом морати да буде ријешено", истакао је патријарх Иринеј.