Loading...

 

  

  Препоручујемо

 

 

 Страницу одржава23. 01. 2014.
НАЧЕЛНИК ОПШТИНЕ СТАРИ ГРАД ПОСЈЕТИО САБОРНУ ЦРКВУ

Начелник Општине Стари Град Ибрахим Хаџибајрић посјетио је данас Саборну цркву Рођења Пресвете Богородице у Сарајеву гдје је са старјешином протојерејем Бориславом Ливопољцем обишао радове на рестаурације ентеријера цркве.

Том приликом свештеник Ливопољац и начелник Хаџибајрић потписали су и упутили писмо иницијативе Турској агенцији за сарадњу и координацију (ТИКА), са молбом за помоћ за наставак радова на уређењу ентеријера цркве.

 „Идеја за писмо иницијативе је моја. Искрено се надам се да ће одобрити средства, с обзиром на то да ТИКА издваја значајна средства за заштиту културно-историјских споменика из османске владавине, а из тог периода је и Саборна црква“, казао је Хаџибајрић, те подсјетио како је Општина у протеклих пет година имала добру сарадњу са Саборном црквом.

Током данашње посјете, Хаџибајрић је обећао да ће Општина Стари Град, на чијем се подручју налази Саборна црква, за рестаурацију балкона обезбиједити 12.000 КМ.

Протојереј Ливопољац рекао је да за потпуну обнову цркве не треба још много средстава те да се нада како ће ускоро бити приказана у пуном сјају.

„Захваљујем начелнику Хаџибајрићу на дугогодишњој подршци и помоћи. Управо нам је обећао средства за обнову балкона у цркви, тако да нам је још потребан новац за рестаурацију и позлату иконостаса, те архијерејског трона и проповједаонице“, истакао је Ливопољац.

Подсјетио је да је градња Саборне цркве почела 1863. године за вријеме османске владавине, када је, између осталих, и султан Абдул Азиз поклонио 556 дуката за почетак градње цркве.

„Градњу су на разне начине помагале све Сарајлије и сигуран сам да ћемо слиједити кораке предака“, казао је отац Борислав.